5 стратегій поведінки на ринку праці в кризу

На чому акцентувати увагу при пошуку роботи сьогодні?
Будьте уважними до дрібниць
Коли конкуренція на ринку праці посилюється, не слід нехтувати дрібницями. Якщо в звичайних умовах можна сподіватися, що резюме "спрацює", коли працедавець побачить у ньому найменування 2-3-х великих компаній – то сьогодні не варто покладатися на загальне враження від резюме і декілька помітних деталей.
Резюме має бути якісним. Тобто:
- у ньому мають бути перераховані не лише посади, але й досягнення,
- воно має відповідати вимогам вакансії – не можна надсилати резюме із заголовком "Секретар-референт" на посаду "Івент-менеджер",
- воно має бути коротким, не більше 2-х сторінок (якщо у вас великий досвід роботи, вкажіть місця роботи за останні 10 років),
- резюме має бути добре структурованим,
- обов'язкова наявність контактних даних, бажано – на початку резюме.
Будьте готовими до компромісів
Категоричне «ні» у відповідь на пропозицію працедавця про зарплату, на запитання про додаткові обов'язки, окрім перерахованих у вакансії, на пропозицію пройти тестування на поліграфі – знижує шанси претендента. Слід пам'ятати, що конкуренція сьогодні спостерігається в усіх професійних сферах, і за інших рівних умов працедавець віддасть перевагу лояльному претендентові.
Шукайте стабільну компанію
Якщо в звичайний час одним із вирішальних критеріїв добору роботи є розмір заробітної плати, то сьогодні важливішою є стабільність працедавця: чи готовий він регулярно виплачувати зарплату.
Якщо ви розглядаєте 2-3 пропозиції, або перед вами стоїть вибір – йти на роботу з маленьким окладом чи розумніше жити на допомогу з безробіття – постарайтеся знайти про компанію якомога більше інформації. Завдання – дізнатися, як тут виплачуються зарплати, наскільки міцні позиції компанії на ринку. Будуйте довгострокові стосунки з працедавцем, який виконує свої зобов'язання перед співробітниками: зарплати можуть бути низькими, важливо, щоб вони виплачувалися регулярно.
Зберігайте спокій
Здається, що на ринку праці з високою конкуренцією у працедавців досить претендентів на вакансії. Проте фахівці з управління персоналом відмічають, що знайти кваліфікованого, добросовісного, відповідального фахівця сьогодні так само складно, як і завжди, – хороші фахівці затребувані в будь-яких умовах.
Якщо у вас досить досвіду, є яскраві досягнення – підкріпіть це якісним резюме, відкритістю на співбесіді, готовністю до компромісних рішень, і шукайте роботу спокійно та впевнено.
Приймайте обдумані рішення
У нестабільній економічній ситуації багато фахівців, що потрапили під скорочення, приймають пропозиції від працедавців, не вникаючи в подробиці завдань і умови роботи. Здається, що будь-яка робота – краще, ніж її відсутність. Як підкреслюють фахівці з персоналу, ця стратегія – програшна. Безумовно, краще прийняти хоч якусь пропозицію, хоча вона й не дотягує до ваших вимог, ніж залишатися в статусі безробітного. Але працевлаштування не за фахом, коли умови недостатньо чітко обумовлені, а перспективи нечіткі – свідчить, що, імовірно, через 2-3 місяці ви знову почнете шукати роботу.
Працевлаштуйтеся усвідомлено, розуміючи, які завдання перед вами стоять, наскільки працедавець готовий виконувати свої зобов'язання, які перспективи подальшої співпраці.

http://blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад