Фінансовий директор. Хто він?

Фінансовий директор. Хто він?

Більшість компаній збігаються у своїх поглядах на портрет ідеального фінансового директора, роблячи акцент на кількох важливих моментах. 

Отже, типовий фінансовий директор - це фахівець з досвідом роботи у сфері фінансів більше 10 років, в ідеалі - з як російському, так і в міжнародному бізнесі. Крім обов'язкового вищого фінансового / економічного освіти більшість компаній вітають наявність міжнародного сертифіката ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), CFA (Chartered Financial Analyst), CIMA (Chartered Institute of Management Accountants), CPA (Certified Public Accountant) та ін Бухгалтерія і фінанси - це одна з областей, де профільна освіта є наріжним каменем, і фахівці рівня фінансового директора, як правило, обов'язково мають профільну вищу освіту (можливо, не перше, а друге). Ступінь MBA західних або провідних російських бізнес-шкіл також додає кандидату "вагу" в очах рекрутера. Кандидат повинен відмінно розбиратися в сучасному бухгалтерському та податковому законодавстві, як російському, так і зарубіжному (для міжнародних компаній). Фінансовий директор повинен володіти навичками бюджетування, бюджетного контролю, вміти проводити детальний аналіз фінансово-економічної діяльності компанії, мати практичне уявлення про систему внутрішніх контролів підприємства та принципи внутрішнього і зовнішнього аудиту. Досить високі вимоги до знання МСФЗ і англійської мови: як правило, на сьогоднішній день більшість наших клієнтів хотіли б бачити фахівця з рівнем англійської мови не нижче Intermediate, а також з досвідом ведення паралельного обліку або трансформації звітності відповідно до міжнародних стандартів. Що стосується володіння програмним забезпеченням, багато компаній в даний час переходять на міжнародні ERP-системи (SAP, Scala, Navision, SUN Systems та ін), тому досвід впровадження цих програм чи роботи з ними буде цінний для більшості роботодавців.

Ідеальний кандидат на посаду фінансового директора має бути самостійним, енергійним, акуратним, вміти чітко викладати свої думки, володіти стратегічним мисленням, бути лідером, але вміти відмінно працювати в команді. Він повинен вміти приймати серйозні рішення і не боятися брати на себе відповідальність за них.

Нам часто задають питання, наскільки жорсткими є подібні вимоги? І чи можливо компенсувати деякі невідповідності, наприклад, наявністю рекомендацій? Звичайно, рекомендаційні листи завжди є плюсом в очах роботодавців. Готовність дати хороші рекомендації співробітнику означає, що компанія дійсно цінує його внесок у розвиток бізнесу і, незважаючи на бажання змінити роботу, готова зберегти з ним хороші стосунки. Тим не менш, ми вкрай рідко стикаємося з ситуацією, коли наявність рекомендацій є обов'язковою умовою: за бажання інформацію про попередніх місцях роботи завжди можна перевірити іншими способами.

Іноді роботодавці дійсно знімають спочатку заявлені вимоги, наприклад, знання спеціальної програми або досвід роботи в певній сфері бізнесу, якщо кандидат демонструє на інтерв'ю можливість і здатність швидко навчатися і здобувати нові навички. Нерідкі також випадки, коли при невідповідності кандидата по одному або декільком вимогам компанія знижує пропонований рівень компенсації на 5-10%, якщо здобувач буде готовий переглянути свої очікування, в результаті вони прийдуть до згоди.

Говорячи про ключові вимоги до потенційних фінансовим директорам, не слід забувати про специфіку галузей бізнесу і кожної конкретної компанії. Ми перерахували лише загальні моменти, але кожен проект пошуку і добору такого фахівця унікальний. Можливо, для якоїсь компанії ідеальним кандидатом станете саме Ви!

Джерело e-personal.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад