До літа українцям готують нові податкові сюрпризи

До літа українцям готують нові податкові сюрпризи

У влади закінчуються останні терміни для податкових нововведень.

 

Згідно із законом, всі податкові новації, які планується впроваджувати в наступному році, повинні бути затверджені до 1 липня поточного року.

 

Українським підприємцям знову хочуть змінити податки

Втім, це ще не все. Є ще ряд новацій, з якими платникам доведеться зіткнутися вже цього літа. Зокрема, це реформування роботи УКРІНФОРМ і автоматичне блокування відшкодування ПДВ.

 

У УКРІНФОРМ зараз відбуваються великі зміни. Справа в тому, що законом №1797 від 21 грудня 2016 року в рамках так званої «антикорупційної реформи органів УКРІНФОРМ» були істотно підправлений норми Податкового кодексу в частині адміністрування податків.

 

І хоча закон вступив в силу з початку року, концепція реформування Державної фіскальної служби була схвалена урядом тільки в кінці березня, а реальна робота по її реалізації лише розпочато. Так, нова редакція ст.19 Податкового кодексу чітко розмежовує повноваження районних і обласних податкових органів.

 

«На рівні податкових інспекцій, які тепер надають тільки сервісні послуги, залишилися всього чотири функції: підтвердження реєстрів, видача довідок, свідоцтв та прийняття звітності. Крім того, за інспекціями зберігається обов'язок консультування платників податків », - розповіла, начальник головного управління УКРІНФОРМ в м.Києві Людмила Демченко.

 

За її словами, до початку реорганізації 1 квітня 2017 року, в столичних районних інспекціях працювало 1,8 тис. Чол, з яких залишилося тільки близько 800, а решта - переводяться в київський главк.

 

Це важко сприймається як самими податківцями, так і бізнесом. Наприклад, бухгалтери роками звикли спілкуватися зі «своїм» інспектором. Але ідея реформи, за словами податківців, якраз і полягає в розриві цих неформальних зв'язків і мінімізації контакту бізнесу з чиновниками.

 

Вся перевірочна робота зосереджується на рівні обласних підрозділів УКРІНФОРМ. Скажімо, в Києві все звикли, що в кілька відділів по 10 районам. А тепер створений єдиний відділ оподаткування юридичних осіб, де інспектора проводять камеральні перевірки.

 

«Рішення-повідомлення за несвоєчасну подачу податкової звітності, за механічні або автоматичні помилки - всі рішення будуть прийматися на рівні київського главку», - розповіла Людмила Демченко.

 

Реформа управління податкового аудиту почалася ще рік тому, в порядку пілотного проекту. Результатами податківці задоволені: кількість перевірок скоротилася в два рази, з подвоєнням їх результативності (стягнуто приблизно 1 млрд грн в 2015 році, і 1,1 млрд грн в 2016 році).

 

Чого чекати

За словами Людмили Демченко, зараз податківці створюють єдиний підрозділ (за прикладом юросіб) і для перевірок фізосіб.

 

«Всі рішення-повідомлення з транспортного податку, податку на нерухомість і землю повинні бути виписані і надіслані платникам до 1 липня 2017 року. А це дуже важко зробити в ході реформування самої системи контролю », - запевнила вона.

 

Поки головна проблема - нестача кадрів (приблизно 20%) в нових відділах перевірочної роботи, куди не захотіла переходити частина працівників районних інспекцій.

 

"Це катастрофа. Якщо раніше у відділах оподаткування юросіб була 100% завантаження персоналу, то зараз з 360 вакансій буде заповнено лише близько 200. Аналогічна ситуація з оподаткування фізосіб. Ми будемо подавати до Мінфіну наші пропозиції про створення офісу фізичних осіб на базі управління. Тому що це дуже актуальне питання », - підкреслила Демченко.

 

Без робочих рук: в Україні нема кому крутити гайки і шити сукні

Втім, брак персоналу, так само як і передача частини повноважень Мінфіну (за частиною податкового регулювання), на думку юристів, може виявитися на руку бізнесу.

 

Керуючий партнер міжнародної юридичної компанії ICF Legal Service Наталія Ульянова прогнозує, що після того, так порядок проведення перевірок та їх періодичність будуть жорстко регламентовані законом, адміністративний тиск на бізнес знизиться. У тому числі після заміни податкової міліції службою фінансових розслідувань.

 

Поки в столиці, в порядку експерименту, впроваджують пілотний проект щодо укладення договору про визнання електронних документів протягом однієї доби. Як відомо, на офіційну реєстрацію такого договору відводиться 5 днів (в електронному вигляді) та 20 днів - якщо поштою.

 

«Буває маса звернень платників в останні дні, коли терміни подачі накладних закінчуються, а договір податкова не підписує. Зараз, якщо немає претензій до платника, або це нове підприємство, яке не підпадає під критерії ризику, договір укладається за день. Півтора місяці працюємо в такому режимі і скарг стало значно менше: замість 146 жолоб в місяць, зараз тільки 10 », - кажуть в ГФС м.Києва.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад