Закономірності групової ефективності

Закономірності групової ефективності

Діяльність більшості сучасних організацій відноситься до розряду складноорганізованих видів діяльності, що вимагають узгодженої взаємодії різних підрозділів, служб і фахівців. Її ефективність багато в чому залежить від грамотної організації керівником спільної діяльності підлеглих. Практика показує, що в багатьох ситуаціях група співробітників здатна на те, що ні за який час не зможе зробити одна людина. У той же час відмічено, що нерідко в підрозділі п'ять співробітників окремо здатні зробити значно більше, ніж вони ж спільно. Що лежить в основі таких протиріч? За якими законами відбувається народження колективній потужності? Відчуття ліктя або дух змагання стимулюють індивідуальні зусилля, дозволяючи досягати тієї продуктивності, яка неможлива в поодинці? А чому в деяких випадках відбувається зменшення колективної продуктивності праці? Можливо, співробітники починають більше сподіватися на колег або витрачають частину часу на непродуктивне спілкування? Ці та інші подібні питання стимулювали безліч досліджень і експериментів у соціальній психології. Розглянемо результати деяких з них. 

Ефект соціальної фасилітації

Результати численних досліджень вчених довели, що сам факт присутності інших людей може значно активізувати діяльність співробітників і позитивно впливати на їх продуктивність. Це явище отримало назву ефекту соціальної фасилітації. Наукове фіксування цього ефекту належить Норману Тріплетт, який в 1897 р. провів експеримент, спрямований на вивчення впливу ситуації змагання на зміну швидкості велосипедиста в порівнянні з результатами, отриманими в одиночній гонці. Дослідник встановив, що велогонщики показують кращий час, коли змагаються один з одним, а не «з секундоміром», і зробив висновок про те, що присутність інших спонукає людей до більш енергійних дій.

Пізніше Р. Зайенс експериментально довів, що і при вирішенні простих розумових завдань присутність інших людей часто виявляється стимулятором і сприяє правильному рішенню.

В даний час термін «соціальна фасилітація» розглядається і як посилення в присутності інших людей домінантних реакцій людини (інтенсифікація виконання звичних, добре засвоєних операцій), і як посилення мотивації людини до вирішення поставленого перед ним завдання.

Ефект соціальної фасилітації керівникам корисно враховувати при організації діяльності підлеглих співробітників. Він може проявлятися в тому, що в деяких випадках діяльність співробітника, що працює в робочому кабінеті на самоті, може бути істотно нижче, ніж у ситуації його ж роботи в присутності інших колег, які займаються схожою діяльністю. При цьому керівнику необхідно знати чинники, що визначають ступінь реакції на присутність людей, такі як:
взаємини - відносини з іншими співробітниками повинні бути сприятливими;
значимість оточуючих людей - необхідно, щоб оточення було референтним для співробітника;
ступінь просторової близькості між людьми - ефект проявляється при роботі співробітників в безпосередній близькості з іншими людьми (в одному приміщенні).

Для прояву ефекту соціальної фасилітації необхідно, щоб структура діяльності була досить алгоритмізованого, а завдання - проста. В іншому випадку може проявлятися і зворотний ефект. Так, встановлено, що при вирішенні складних завдань, де не відомий алгоритм рішення і правильну відповідь не напрошується сам собою, несвідома реакція на присутність інших людей, що не займаються безпосередньо цією ж завданням у цей же час, ускладнює розумові операції і підвищує ймовірність неправильного рішення. Цей ефект був названий ефектом інгібіції. Прояв ефекту інгібіції при вирішенні індивідуальних інтелектуальних завдань пояснюється тим, що присутність інших людей може відволікати частину уваги людини з вирішення завдання, перемикаючи його на оточуючих людей. Інакше кажучи, якщо співробітник займається переважно індивідуальною діяльністю, яка пов'язана з вирішенням складних інтелектуальних завдань, то його робота, швидше за все, буде більш ефективна в індивідуальному приміщенні.

Ефект синергії

Ефект синергії проявляється в підвищенні ефективності протікання когнітивних процесів людей під час об'єднання у групу для вирішення загальної задачі і виражається в груповому результаті, який перевищує суму індивідуальних результатів (тобто відповідає вимозі 1 + 1> 2). На відміну від ефекту соціальної фасилітації, ефект синергії проявляється у колективних видах діяльності, спрямованих на досягнення загального, переважно когнітивного результату.

Ефект синергії вивчали В. М. Бехтерєв, М. В. Ланг і інші вчені. У результаті численних досліджень було встановлено, що в деяких видах діяльності успішність у груповій роботі може суттєво перевищувати індивідуальну успішність окремих людей. Це проявляється не тільки в інтелектуальній сфері, але і в плані спостережливості людей, точності їх сприйняття і оцінок, обсязі пам'яті й уваги, ефективності вирішення порівняно простих завдань, які потребують складного і погодженої взаємодії. Однак при вирішенні складних завдань, коли необхідні логіка і послідовність, «особливо обдаровані люди» (за термінологією В. М. Бехтерєва) можуть перевершувати среднегрупповие досягнення.

На основі використання ефекту синергії побудований метод мозкового штурму (брейнстормінгу), головна функція якого - забезпечення ефективності генерації ідей. У процесі мозкового штурму особливим чином організоване взаємодія призводить до перехресного стимулювання і доповненню ідей таким чином, що ідея, яка сама по собі могла б бути відкинута в силу що здається непрактичності, допрацьовується і покращується, стаючи більш придатною.

При використанні в управлінській практиці методу мозкового штурму необхідно дотримуватися основне правило - не можна зупиняти процес генерації ідей їх передчасної суб'єктивною оцінкою. Якщо висунуті ідеї відразу стикаються з оцінним судженням на свою адресу, настає «аналітичний параліч», який призводить до різкого зниження потоку пропозицій. Саме тому суб'єктивні оцінки дозволяється висловлювати тільки на етапі обговорення, після того як запропоновані всі можливі варіанти вирішення.

Реалізація мозкового штурму може будуватися наступним чином. Учасникам описується процедура мозкового штурму з відповідними правилами (вони представлені нижче). Перед ними ставиться завдання, що включає початкові (розширені) умови, яким має відповідати рішення. Задачу краще записати на фліп-чарті (або аркуші ватману). Всі висловлені ідеї рішення також записуються на фліп-чарті без оцінки. Завершальним етапом є обговорення ідей за критерієм їх відповідності початковим умовам і прийняття найбільш ефективних з них.

Під час проведення мозкового штурму необхідно дотримуватися таких правил:
Відсутність будь-якої критики. Критика в даному випадку розглядається в самому широкому сенсі. Неприпустимо не тільки робити критичні чи оціночні висловлювання, а й демонструвати критичне ставлення до висловленої ідеї іншими способами: знизуванням плечей, підніманням брів, хмиканню і т. п.
Заохочення всіх ідей на етапі їх висування. Необхідно зробити акцент на кількості ідей, а не на їх якості, і заохочувати кожну нову ідею.
Рівноправність учасників. Кожен учасник повинен відчувати, що його ідея варта розгляду. Один із способів запобігання домінування одних учасників над іншими - встановлення можливості почергового висловлювання учасниками своїх думок. Це може формалізувати і уповільнити процес, але дозволить включити в роботу всіх учасників.
Свобода асоціацій. Не повинно бути ніяких обмежень на ідеї. Будь-яка ідея має бути прийнята без коментарів, незалежно від того, наскільки несерйозною, образливої або не відноситься до справи вона може здатися. 
Запис всіх ідей. Запис - це не просто фіксація важливих пропозицій, але також можливість відштовхнутися від них в народженні нових ідей. Тому всі ідеї повинні записуватися в авторському реченні без редагування і на видному місці.

Автор: Олег Володимирович Eвтіxoв, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології розвитку Інституту педагогіки, психології та соціології Сибірського федерального університету (СФУ).

Джерело www.elitarium.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад