Якщо гора не йде до Магомета...

Якщо гора не йде до Магомета...

Втратити роботу може кожен. Але і кожен може її знайти. Окрім тих, хто не хоче. Робота є завжди і для всіх. Адже хтось повинен годувати, одягати, охороняти і обслуговувати будь-якого з нас. І навіть тих, хто не може забезпечити себе сам. Значить, кожному працездатному знайдеться корисне заняття. Такі закони ринку говорять про те ж. Є попит - буде і пропозиція.
Неминуче як прихід весни! Роботу отримає кожен, хто здатний її узяти.

Спочатку розберися в собі. Чому втратив колишнє місце? Що робив не так? Чого не врахував? Що дозволить тобі цього разу уникнути повторення помилок? Чого ти так і не зрозумів, а значить, ризикуєш знову отримати відставку. І зрозумій, що ніхто, окрім тебе, не винен в твоїх неприємностях. Раз ти пішов, не придбавши кращого і надійнішого, залишившись “на мілині”, значить, ти був не прав. Тільки ти сам.
А зараз зроби висновки, перш ніж приступити до нового трудового подвигу.

Запиши на папері все, що ти умієш - “професійно”, “добре”, “так собі”, а на іншому листі - все, чим би тобі хотілося займатися - “в першу чергу”, “теж не погано”, “в крайньому випадку”. Порівняй листи і викресли ті бажання, які не підтверджені твоїми здібностями. Помріяти ти встигнеш іншим разом.

Тепер признач собі зарплату по своїх запитах, а потім - відповідно до вибраних тобою професій. Винен же ти хоч приблизно знати, наскільки виправдані твої претензії. Можливі зарплати по професіях дізнатися не так важко. Ти вже можеш виділити ті професії, які тебе найбільш влаштовують. Врахуй і ризик неотримання зарплати.

Він найбільш високий в комерції, акордних роботах і для одержуючих гонорар. Є проблеми в отриманні зарплати в приватному бізнесі, будівництві і сільському господарстві.

Подумай, на який термін тобі потрібна робота - на сезон, на рік, якомога довше? І останнє - про перспективи. Чи цікавить тебе кар’єра, зростання майстерності, престижність? Отже, ти можеш сформулювати свої реальні запити.

Пригадай все хороше, чого ти досяг в житті, і, поглядаючи в листок запитів, склади гідне резюме, якщо не знаєш, що це таке, звернися до досвідченої людини. Будь готовий підтвердити викладені в нім факти.

Звернися до минулого працедавця за пристойною рекомендацією. Підбери пару кольорових фотографій, по яких можна судити про твою серйозність і привабливість. І, надівши діловий костюм, відправляйся в рейд по кадрових агентствах, залишаючи в кожному копію резюме.
Поки тобі потрібні тільки ті агентства, які не намагаються з ходу отримати від тебе гроші, а розраховують на гонорар з твоєї першої зарплати або ті послуги, які оплачує працедавець.

Тепер повертайся додому, купивши по дорозі всі свіжі видання з оголошеннями по працевлаштуванню, і приступай до досліджень. Починаючи з платних оголошень, обведи олівцем всі вакансії, які могли б відповідати твоїм запитам, будь в них повний перелік умов. І переходь до телефонних розмов.

Постарайся змістовно повідомити про себе в двох-три пропозиціях. Швидше за все, ти почуєш або відмову, або запрошення на співбесіду. Плануй візити на фірми так, щоб вони не співпали в часі. Уточни, про всяк випадок, їх профіль бізнесу. Може тобі вже не хочеться працювати “високооплачуваним менеджером з перспективою” в мережевому маркетингу.
Або ти потрапив не на фірму, а на кадрове агентство. А туди тобі поки не треба. Достатньо уранішнього рейду. Не забудь дізнаватися докладну адресу, транспортний маршрут і ім’я особи, з якою ти розмовляв.


До кінця дня обдзвони всі агентства, де ти залишив своє резюме, і запиши всі новини. А нарешті, склади список співбесід “на завтра” в хронологічному порядку і востаннє проглянь те, що ти за сьогодні досяг і чого не встиг. Все!

І так щодня, поки робота не буде знайдена.

Звичайно пошук місця - не єдина трудність на цьому нелегкому шляху. Ще треба успішно пройти співбесіду. Погоджувати умови праці, розмір і форму зарплати, грамотно укласти трудову угоду. Це тема іншої розмови. Нині у тебе інше завдання.

Не розслабляйся у пошуках. Не дозволяй безробіттю застати себе зненацька. Краще б почати пошук роботи, поки ти ще не опинився на вулиці. Але це вже як вийти!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад