Де повинен вчитися справжній бізнесмен і скільки коштує диплом МВА?

Де повинен вчитися справжній бізнесмен і скільки коштує диплом МВА?

У  чому  особливості  навчання  студентів  за  програмою МВА? Які документи потрібні для вступу? Програма  МВА    це  форма  післявузівської  підготовки. Термін навчання у бізнес-школах складає 1-3 роки. Як правило, після закінчення курсу випускники вирушають на стажування в зарубіжну компанію. Основна мета базових курсів  – навчання міжнародним стандартам менеджменту. Також в програмах  є  практичні  заняття,  а  особлива  увага  приділяється іноземній мові. Навчати  на  магістра  бізнес-адміністрування  зараз  беруться не лише  зарубіжні навчальні  заклади, але й вітчизняні  бізнес-школи.  Форму  навчання  можна  вибирати  довільно,  зараз  школи  пропонують  очні,  заочні,  комбіновані,  вечірні програми, а деякі – й дистанційне навчання. У основі усієї програми МВА в середньому 10 курсів маркетингу, фінансів, бухобліку,  менеджменту. Додаткові  предмети студент вибирає вже самостійно, навчаючись факультативно. Якщо обов’язкові предмети формують теоретичну базу,  то  «спецкурси»  спрямовані  на  практичну  підготовку (наприклад, вас можуть підготувати до правильного ведення  переговорів і презентацій тощо). Терміни  і  наповнення  навчальних  курсів  за  програмою МВА в різних бізнес-школах варіюються залежно від потреб

студента. Як правило, кожна пропонує стандартну програму для власників малого  і середнього бізнесу, менеджерів середньої ланки. Вона триває близько року і коштує дешевше. Також  є  навчальні  курси  для  власників  великого  бізнесу  і  топ- менеджменту  компаній,  зі щільнішим  розкладом  і  тривалим навчанням, тут мається на увазі і обов’язкове стажування за кордоном. Для деяких навчальних закладів це ділення умовне, і разом з «топами» можуть вчитися вчорашні бакалаври, якщо у них є гроші і бажання. Але в деякі бізнес школи конкурс настільки великий, що там швидше віддадуть

перевагу досвідченішим фахівцям, що уже сформувалися.

Важливо

Бізнес-школ/spanа  самостійно формує  пакет документів,  який потрібний при вступі. Але основний список виглядає таким чином:  заповнена  анкета  навчального  закладу;  копія  паспорта; диплом про закінчення ВНЗ; резюме; рекомендаційні листи  від  працедавців  або  наукових  керівників;  результати тестування з іноземної мови (IELTS 6.5, TOEFL).

Цінність знань

Як правильно вибрати бізнес-школу? Скільки  коштує навчання за програмою МВА в Україні і за кордоном? Особливих секретів при виборі бізнес-школи немає. На користь того чи іншого навчального закладу свідчать наступні показники:  дата  створення  і  репутація  серед  працедавців; відгуки  студентів  і  випускників;  присутність  бізнес-школи  в рейтингах.

Вітчизняні навчальні заклади, які займаються підготовкою магістрів бізнес-адміністрування, вже починають з’являтися в  міжнародних  рейтингах.  Хоча  пропонувати  ці  програми українські бізнес-школи стали не так давно, це свідчить на їх

користь, тобто якісну освіту можна отримати і в Україні. Експерти відзначають, що вирушати у бізнес-школу  за  кордон варто  у  тому  випадку,  якщо  ви  в  перспективі  плануєте  залишитися там. Ніхто не заперечує рівень знань в провідних

школах світу, але вартість навчання там дуже висока,  і багато в чому це – плата за ім’я. Вартість дворічного навчання у відомих бізнес-школах США за програмою МВА (Колумбійський університет, Вартон  і Стенфорд) складає більше 100 тис. доларів. У провідних навчальних закладах Європи отримання диплома обійдеться в суму, лише небагато меншу – близько 60 тис. євро. Якщо додати сюди досить дороге проживання  (близько 50 тис. дол. за два роки), сума виходить астрономічна. У кожної школи є певна частка студентів, які отримують кредити  і гранти, але студентам з України отримати їх практично неможливо.

Отримати диплом МВА на батьківщині  коштує дешевше. Навчання обійдеться в суму від 50 до 300 тис. грн., залежно від програми і термінів.

Прикраса для резюме

Навіщо фахівцям  потрібний ще  й  диплом МВА?  У  чому  його суть, чи сприяє його наявність кар’єрному росту? Напливу студентів у бізнес-школах можна знайти декілька

пояснень. До кризи в Україні спостерігалася «мода» на другу вищу освіту, і диплому з абревіатурою МВА надавалася перевага як значимому і престижному. У  кризу  ситуація  дещо  змінилася.  Оскільки  вартість  навчання  за  програмами МВА  висока,  на  навчання  у  бізнес-школу  вже  ніхто  не  вирушає,  просто, щоб  віддати  данину

моді. Останнім часом спрацьовують інші чинники. По-перше, усі  працедавці  і рекрутери  твердять, що на  хвилі  виходу  з кризи підприємствам і компаніям знадобляться висококласні менеджери,  а  рівень  знань  у  сфері фінансів  вищий,  ніж  у магістра  бізнес-адміністрування,  навряд  чи  десь  вдасться знайти. По-друге, заповітний диплом МВА, особливо, якщо він отриманий в  іноземній школі, добре  сприймають  керівники іноземних компаній. За даними опитувань, близько 50% нашої молоді  хочуть  залишити батьківщину,  тому  солідний диплом для них буде дуже доречним.

Але  тільки  дипломів  при  працевлаштуванні  буде  недостатньо. Опитані керівники компаній запевнили, що в першу чергу  при  призначенні  зарплати  своєму  новому  співробітникові вони враховують наступні параметри: вже набуті навички і досвід роботи у бізнес-структурах; міра відповідальності за процес, яку готовий на себе прийняти працівник.

В даному випадку диплом МВА – лише додатковий бонус, «плюс»  до  кандидатури.  Він  враховується,  але  не  є  вирішальним.

Курс на Захід

Наскільки складно вступити в зарубіжну бізнес-школу? Як збільшити свої шанси абітурієнтові з України?

У світі нараховується близько тисячі бізнес-шкіл, які пропонують навчання за програмами МВА. Є й велика кількість різноманітних  рейтингів  цих  шкіл.  Природно,  конкурс  при

вступі  в  ті  навчальні  заклади,  які  займають  топові  позиції,  великий. В середньому на одне місце претендують близько 30  абітурієнтів  з  різних  країн. Перевагу  віддають  тим,  хто отримував високі бали у ВНЗ  і має досвід роботи у бізнесі. Для  того,  щоб  пройти  усі  етапи  відбору,  знадобиться  відмінне знання англійської мови. При поданні документів потрібно буде написати есе. Якість цього твору багато в чому визначає зарахування в школу. Як правило, просять описати свої життєві цілі і плани на майбутнє, обгрунтувати причини прагнення отримати диплом МВА.

Також документи про закінчення ВНЗ бажано відправляти безпосередньо  з  самого  навчального  закладу.  Наявність печатки ВНЗ  і підпису декана або ректора на переведених копіях диплому  і виписки з оцінками стане бонусом при зарахуванні.

Останній етап відбору у бізнес-школу – інтерв’ю, яке може проводити як представник навчального закладу, так  і третя сторона. Поспілкуватися з вами можуть особисто (тобто для співбесіди доведеться приїхати в  іншу країну) або по телефону. Після чого доведеться достатньо довго чекати результатів.  Іноді  рішення  про  зарахування  абітурієнта  приймається декілька місяців.

Плюси МВА

Цілеспрямована підготовка фахівців для бізнес-структур. Чіткі  навчальні  плани,  відсутність  абстрактних  навчальних курсів. Випускники  бізнес-шкіл  відзначають  деяку  зміну  ділового мислення. Робота в цій сфері вже не сприймається абстрактно від міжнародної  структури бізнесу. Це й додаткові  зв’язки в діловій сфері. Сучасніша освіта, мобільніша, на відміну від підготовки у ВНЗ. Можна вибирати деякі курси, форму навчання, країну для навчання, а згодом і для роботи.

 

www.liga.net

Підготувала Мар’яна ЧОРНА

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад