Названо найкращі виші країни

Названо найкращі виші країни

Рейтинг вишів «Компас» - унікальний освітній проект, що реалізується компанією «СКМ» у рамках програми «Сучасна освіта». Головна мета проекту - донести до широкої громадськості об'єктивну інформацію про якість освіти, що надається українськими вищими навчальними закладами.

Як рахували

Рейтинг вишів України «Компас-2011» розраховувався на основі спеціально розробленої методології, що враховує дані, отримані в результаті комплексу соціологічних досліджень. Протягом 2009-2011 років методологія рейтингу залишалася незмінною.

Від імені роботодавців цього року були опитані керівники HR-департаментів і представники топ-менеджменту. У дослідженні взяли участь 964 компанії.

Оцінку вишам з боку випускників виставляли 1182 осіб, які закінчили навчальні заклади в 2005-2010 роках. В якості експертів були опитані представники 344 провідних компаній, які регулярно залучають до себе фахівців окремих напрямків підготовки.

Представники корпоративного сектора відповідали, які виші, на їхню думку, здійснюють найкращу підготовку профільних фахівців і наскільки активно навчальні заклади співробітничають з бізнесом. У свою чергу випускники оцінювали, наскільки вони задоволені якістю отриманих знань і навичок, а також розповідали, чи допомагали їм виші в пошуку місця роботи.

Кожна отримана відповідь множилася на відповідний коефіцієнт (0,31 для роботодавців, 0,3 для експертів і 0,1 для випускників). Підсумувавши всі результати, КМІС і визначив кращий виш України за підсумками 2011 року.

Хто в лідерах

У загальному рейтингу були оцінені 234 вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації.

Перше місце в рейтингу зберіг за собою переможець минулого року - Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», що набрав найбільшу кількість балів - 87. Примітно, що КПІ став єдиним університетом в Україні, який одержав максимальні 100 балів за критеріями співробітництва з бізнесом і оцінки роботодавцями якості освіти.

У трійці кращих вишів у порівнянні з минулим роком не відбулося жодних змін. На другому місці розмістився Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, що трохи (на 6 балів) відстає від лідера рейтингу КПІ. Третє місце зайняв Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана (53 бала).

У п'ятірці кращих зміни також несуттєві. Національний університет «Львівська політехніка» опустився з 4-ї позиції на 5-ю, поступившись місцем Національному університету «Києво-Могилянська академія» (46 балів) і Київському національному університету будівництва й архітектури (45 балів). Донецький національний технічний університет зберіг за собою позицію на 5-му місці.

У підсумку до топ-5 університетів України ввійшли сім вищих навчальних закладів, п'ять з яких розміщені в Києві, один у Львові й один у Донецьку.

Кращі в регіонах

Крім загального списку, «Компас» прорейтингував виші й за п'ятьма профільними напрямками підготовки. Цього року найкращих економічних фахівців в Україні готують у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. Найкращі юристи проходять навчання в Харківській національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. Національний університет «КПІ» готує найкращих інженерно-технічних і IT-фахівців. Найбільш кваліфіковані кадри в сфері архітектури та будівництва одержують диплом Київського національного університету будівництва й архітектури.

Визначив «Компас» і регіональних лідерів у сфері вищої освіти. Кращими університетами західного регіону стали «Львівська політехніка» і Національний університет ім. Івана Франка. У центральній частині України найбільш якісну освіту надають КПІ, КНУ ім. Тараса Шевченка та КНЕУ ім. Вадима Гетьмана. Кращим вишем південного регіону став дніпропетровський Національний гірничий інститут. Найбільш кваліфікованими фахівцями східного регіону стають у стінах Донецького національного технічного університету.

Значення рейтингів буде зростати

Всі опитані «Ділом» представники університетського середовища й експерти зазначають велике значення національних рейтингів вишів, оскільки вони надають об'єктивну оцінку рівня викладання в різних навчальних закладах.

«Рейтинги допомагають молодим людям правильно зорієнтуватися при виборі вишу та спеціальності», - підкреслює перший проректор Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Павлиш. «Я впевнений, що значення рейтингів буде зростати, особливо якщо їхні результати будуть прийматися до уваги при акредитації вищих навчальних закладів», - продовжує він.

Згодний з колегою й президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт. «Рейтинги допомагають абітурієнтам, батькам, освітньому співтовариству визначити, хто є хто на ринку. Роботодавцям рейтинги надають можливість взяти на роботу кращі кадри, а також вирішити, з якими вищими навчальними закладами співробітничати», - констатує Сергій Квіт.

На думку Олени Бех, фахівця з політики освіти Європейського фонду освіти (ETF), такі рейтинги, як «Компас», будуть сприяти підвищенню якості вищої освіти, оскільки будуть стимулювати виші орієнтуватися на показники якості навчання.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад