Правила оформлення перебування в Україні іноземця, який має намір працювати за дозволом служби зайнятості

Правила оформлення перебування в Україні іноземця, який має намір працювати за дозволом служби зайнятості

Відповідно до п. 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2009 року № 322 «Про затвердження Порядку видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства» (надалі - Порядок) дозвіл на використання праці іноземця є підставою для отримання ним візи відповідного типу, реєстрації місця тимчасового проживання в Україні та оформлення посвідки на тимчасове проживання на строк дії дозволу.

Відповідно до пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.1995 року № 1074 «Про Правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію» (надалі Правила) іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на підставі дозволу відповідного центру зайнятості на працевлаштування і візи типу ІМ-1, якщо інше не передбачено законодавством та міжнародними договорами України, територіальними органами або підрозділами Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб оформлюється посвідка на тимчасове проживання в порядку, встановленому МВС за погодженням з Адміністрацією Держприкордонслужби.

Відповідно до пункту 11 Правил в'їзд в Україну та виїзд з України для іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на підставі дозволу відповідного центру зайнятості на працевлаштування на визначений термін може здійснюватися за паспортним документом з відміткою про наявність дозволу на працевлаштування та посвідки на тимчасове проживання.

Відповідно до п. 5 Правил юридичні і фізичні особи, які приймають іноземців та осіб без громадянства, забезпечують своєчасне роз'яснення їм прав, свобод і обов'язків, передбачених законодавством України, ведуть відповідний облік цих осіб, а також несуть відповідальність за своєчасне оформлення документів на право їх перебування в Україні, пересування по території країни і виїзд з України після закінчення визначеного терміну їх перебування.

Отже, законодавство України вимагає від іноземця та роботодавця, який отримав дозвіл на використання праці такого іноземця, провести реєстрацію паспортного документа останнього в територіальних органах або підрозділах Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб та отримати посвідку на тимчасове проживання іноземця в Україні.

Таким чином, законодавство не передбачає можливості роботи за дозволом служби зайнятості іноземця, який перебуває на території України на підставі реєстрації паспортного документа в пунктах пропуску через державний кордон України посадовою особою Державної прикордонної служби.

Порушення вимог законодавства щодо правильного оформлення перебування іноземця в Україні тягне за собою відповідальність роботодавця та іноземця згідно зі ст.ст. 203, 204 КУпАП (адмінкодекс).

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад