Як пережити звільнення?

Звичайно, звільнення - штука неприємна, але правильна поведінка може допомогти вам досягти тих висот, про які на старому місці ви, можливо, не сміли б і думати. Пам'ятайте - все завжди можна обернути на свою користь. Бачення ситуації може кардинально змінюватися в залежності від того, під яким кутом на неї дивитися.
Що ж робити?
Найголовніше при звільненні - не піддатися негативним емоціям, що виникають. Звичайно, вам буде неприємно, принизливо, образливо та навіть страшно - проет не дозволяйте всьому цьому поглинути вас, інакше так може і депресія напасти. Негативні емоції так погано впливають на людину, що нерідко після депресії хворюють по-справжньому. А безвихідних ситуацій не буває, тому - вперед, до нових починань! Хто знає - може, старе вже віджило своє і прийшов час розвиватися далі, досягати більшого?
А чи не час задуматися?
А ви раніше випадково не ловили себе на думці, що непогано б змінити роботу? Якщо те, чим ви займалися, не приносило задоволення, може, це ваш шанс знайти своє призначення?
До речі, ви вже втомилися працювати, працювати й не бачити нічого, крім роботи? Зробіть паузу, задумайтеся про своє життя. Згадайте, чого ви завжди хотіли. Ви пішли тією дорогою? Якщо ні - у вас є можливість це виправити! Відпочиньте, скиньте напругу, визначиться з тим, чим вам хотілося б зараз займатися, і вже тоді беріться за пошук нової роботи. При цьому найголовніше умова - не жаліти себе, не плакати про втрачене і не затягувати з пошуком роботи. Відпочивати приємно, але це затягує, тому як тільки відновили сили і бойовий дух - починайте діяти.
До речі, а чи не замислювалися про відкриття власного бізнесу? Звучить заманливо? А може, ви вже й раніше мріяли про це? Тоді після звільнення можна цілком і повністю присвятити себе власній справі. Зрештою, що може бути краще того, щоб працювати на самого себе?
А ви засвоїли урок?
Це ще одна сторона звільнення. Урок. Так-так, ви не помилилися! Звичайно, цілком можливо, вас звільнили абсолютно незаслужено, але все одно щось повчальне винести вам доведеться. Десь ви помилилися. Проаналізуйте свою роботу, які вам висуваються претензії, відносини з керівництвом і колегами. Об'єктивно оцініть все, не дарма ж кажуть, що не буває диму без вогню. Якщо виявиться, що проблема в тому, що ви не справлялися з обов'язками так, як треба, - задумайтеся про курси підвищення кваліфікації або перепідготовки, вивчіть іноземну мову. Словом, займіться собою. І навички нові з'являться, і самооцінка підвищиться, і ви отримаєте можливість претендувати на вищу посаду. Хто шукає - той знаходить!
Для пошуку роботи вам знадобляться:
- резюме;
- супровідний лист.
Додайте резюме в Інтернеті, але не обмежуйтеся пасивною позицією, не чекайте, поки вас покличуть. Зверніться до служби зайнятості, ходите, шукайте, телефонуйте, відвідуйте співбесіди. Не бійтеся питань про те, чому вас звільнили. Підготуйте гідну та правдиву відповідь. Останнє, до речі - обов'язкова умова, адже вас можуть перевірити, зателефонувавши на старе місце роботи.
Фінансова криза?
Що робити, якщо роботи ще немає, а грошей вже немає? Скоротіть витрати, зіставивши бажання та можливості, відкиньте все зайве. Знайдіть підробіток позаштатним співробітником - перекладачем, журналістом. Хто знає, може, вам так сподобається вільний графік, що ви зрозумієте, що знайшли себе. Якщо ні - ви підробити, поки з'явиться постійна робота. А, може бути, у вас є цікаве хобі? Його теж можна перетворити на джерело доходу, і навіть реалізувати себе в ньому.
Пам'ятайте:
- Піклуйтеся про себе! Не підсаджуйтеся на шкідливу їжу, не кидайте заняття спортом. Фізичні вправи повинні стати щоденними та звичними! Тримайте себе у формі для нових починань!
- Якщо відчуваєте печаль або інші негативні емоції, згадайте всі свої досягнення, ті моменти, коли ви були задоволені собою.
- Не займайтеся самобичуванням, це тільки призведе до зниження самооцінки і депресії. Дивіться на речі реально, просто вибачте собі те, в чому ви були неправі, і більше не допускайте подібного.
- Розкажіть своєму оточенню, чому вас звільнили. Це краще, ніж якщо до них дійдуть невірні чутки.
- Не згайте можливості скористатися чиєюсь протекцією, не відмовляйтеся від допомоги. Не соромтеся говорити з людьми про пошук роботи. Чим більше знайомих буде в курсі, що відбувається, тим швидше ви впораєтеся з ситуацією!
- Не обмежуйтеся пошуками тільки в одній сфері діяльності. Не бійтеся спробувати щось нове - може, там ви досягнете великих висот.
- Отримуючи відмови, не хвилюйтеся і не опускайте руки. Причина може бути і не в вас, а в тому, що на даний момент нові співробітники в цю фірму не потрібні. Ніколи не забувайте залишити резюме - хто знає, можливо, завтра хтось вирішить звільнитися і відразу ж згадають про вас?

www.digest.subscribe.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад