Як допомогти співробітникам знайти баланс між роботою та особистим життям

Можливо, фахівець з психології чи соціології міг би пояснити, чому деякі американці на початку XXI століття не можуть приділяти цим двом аспектам свого життя потрібну кількість часу. Багато компаній впроваджують програми оздоровлення, і це непогано, однак найкраще, що вони можуть зробити для своїх співробітників - це допомогти їм отримати необхідну свободу, щоб не відчувати провину за час, проведений з родиною на шкоду робочому часу. Насамперед, слід зазначити, що особисте життя важливіше за роботу, тому робочі години повинні органічно вписуватися в цикл повсякденних справ, і ніяк інакше. Ось лише деякі поради, які компанії, що входять до списку кращих роботодавців малого бізнесу 2010р., успішно втілюють в життя, досягаючи при цьому значних успіхів.
Гнучкий робочий графік
Практично всі компанії, що входять до списку кращих підприємств малого бізнесу, намагаються підлаштувати робочий графік під потреби своїх співробітників. Так, Gongos Research, компанія вартістю 13.2 мільйона доларів, розташована в Оберн-Хіллс (штат Мічиган) і займається дослідженнями ринку, надає своїм співробітникам можливість вибрати годину, о котрій буде розпочинатися їх робочий день. Анна Таллі, яка займає пост віце-президента з фінансів протягом 11 років, пропрацювала кожен з можливих варіантів графіка. Вона приходить на роботу о 9.30. "Зранку я займаюся неробочими справами - наприклад, відвідую спортзал або вирішую особисті питання", - говорить Таллі. Старший проект-менеджер Еміліо Дітрапані приходить на роботу о 7.30. "Я їжджу на роботу разом з дружиною, тому я розпочинаю свій робочий день в той же час, що і вона", - стверджує Дітрапані. - "Так ми можемо провести разом зайву годину. Крім того, ми економимо бензин. Це дуже зручно".
Дистанційна робота
Домовленість про виконання робочих завдань не виходячи з дому позитивно позначається на мотивації співробітників і продуктивності їхньої праці. У компанії Honest Tea (Бетезда, штат Меріленд), яка займається виробництвом напоїв і коштує 47 мільйонів доларів, більше 60% персоналу працює віддалено. Решті дозволено в будь-який момент перейти на віддалену роботу, якщо виникне така необхідність. Сью Маунтс, директор з розповсюдження продукції, була змушена на 9 місяців переїхати в Талсу, щоб доглядати за сином, який потрапив в автомобільну аварію. Весь цей час вона виконувала свої обов'язки віддалено. "Я могла б просто помістити його в госпіталь", - говорить Маунтс. - "Замість цього у мене була можливість самостійно возити його по лікарях. Мені і моїй родині дуже пощастило".
Допомога батькам
У компаніях, де більшу частину персоналу складають переважно жінки, дружнє ставлення до сімейних цінностей може відігравати значну роль. Наприклад, в головному офісі компанії з пошиття верхнього одягу Patagonia вартістю 314 мільйони доларів, розташованому у Вентурі (штат Каліфорнія) обладнаний центр дитячого розвитку. Він призначений для роботи зі 105 дітьми співробітників у віці від 8 тижнів до 9 років. Кожного дня три автобуси привозять дітей в спеціалізований заклад, співробітники якого організовують дитяче дозвілля після шкільних занять.
Ще в 2003р., працюючи в компанії, Джен Рапп, директор з комунікацій, познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. З того часу вони двічі скористалися можливістю отримати декретну відпустку тривалістю в 8 тижнів. Їхні діти з дитинства відвідують центр дитячого розвитку. "Ви можете в будь-який момент піти поспілкуватися зі своєю дитиною", - говорить Рапп. - "Саме тому мені було так просто вийти на роботу після пологів".

www.hr-portal.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад