Фактор лідерства: Як надихнути працівників під час кризи

У кризові періоди люди переживають стрес, страх, засмучення, невпевненість, неспокій. Сьогодні в суспільстві рівень напруги зашкалює, тому співробітники не можуть демонструвати хороші результати на роботі. Однак саме в такий період кожній компанії потрібні успішні результати. При дефіциті ресурсів і фінансування, які були доступні в більш благополучний економічний період, компанії змушені акцентувати свою увагу на ефективності діяльності: важливо отримати максимальну вигоду за рахунок наявних ресурсів.
Таким чином, на перший план виходить оптимізація ефективності персоналу, під якою мається на увазі:
залученість персоналу. Сьогодні набувають гострого значення довільні зусилля співробітників. Цінність людей, які готові докладати додаткові зусилля в своїй роботі, незаперечна;
компаніям потрібні лідери, які будуть надихати співробітників. За допомогою них персонал починає працювати осмислено і цілеспрямовано. Компанії роблять фокус на захоплене лідерство, але що мається на увазі під словом "захоплене" або "пристрасне" (від англ. Passion)?
Захопленість роботою
Люди, у яких захоплене ставлення до роботи, шукають для себе складні завдання, люблять вчитися і пишаються добре виконаною роботою. Вони енергійно прагнуть поліпшити всі навколо себе і постійно підвищують власну планку ефективності.
"Ви не можете змусити співробітників відчути захопленість роботою, емоції неможливо нав'язати ззовні, але ефективні лідери можуть створити особливе середовище, де співробітники будуть розуміти організаційні цілі і свій внесок у їх реалізацію", - говорить менеджер по роботі з клієнтами напряму "Таланти" міжнародної консалтингової компанії Hay Group Ірина Вольніцкая.
Тому варто детальніше розглянути поняття лідерства та захопленості, простежити їх взаємозв'язок. Тільки компанії та лідери, які дійсно захоплені своєю справою, можуть створити видатні організації. "Захоплені лідери надихають і мотивують своїх співробітників, тобто створюють ясність, орієнтують персонал на ефективну реалізацію цілей, роблять упор на довгострокову перспективу, комунікують позитивне бачення, вибудовують довірчі відносини", - говорить експерт.
За її словами, посередній рівень ефективності дорого обходиться компанії і приховує в собі ризики для бізнесу. А саме: середньостатистичні співробітники видають результат, але не надто високий - достатній, щоб не виникало проблем, але якраз це і небезпечно для компанії. Організація, в якій працює занадто багато співробітників з середнім рівнем ефективності, втрачає свою конкурентну перевагу.
Було підраховано, що ефективний співробітник приносить компанії тричі більше прибутку, ніж середньостатистичний - на будь-якій посаді, в будь-якій галузі. Так, ефективний менеджер з продажу робить обсяг продажів, що втричі перевищує показник його менш успішних колег. Відмінний IT-фахівець працює втричі ефективніше за інших і т. д.
Що відрізняє видатних співробітників від середньостатистичних?
"Всі дослідження, проведені за останні 30 років, свідчать про те, що різниця між видатним і середнім співробітниками на 80% зумовлена ​​рівнем розвитку емоційного інтелекту (EQ)", - розповідає Ірина Вольніцкая.
Емоційний інтелект - це здатність розпізнавати свої власні почуття і почуття інших людей, для того щоб мотивувати самих себе, керувати своїми емоціями і відносинами. Саме у сфері управління відносинами емоційний і соціальний інтелект стають найбільш видимими оточуючим.
Результати 30-річних досліджень міжнародної консалтингової компанії Hay Group підтверджують те, що лідери дуже сильно впливають на ефективність. Рівень довільних зусиль, які готові докладати співробітники, на 45% залежить від поведінки керівника.
Підтвердження того, що рівень ефективності багато в чому залежить від керівника, ми бачимо кожного дня. "Згадайте свого найгіршого і найкращого керівника, і яким був рівень вашої ефективності в тому і іншому випадку. Чи додаєте ви додаткові зусилля в роботі, чи пропонували нові ідеї, могли ви піти на ризик, і наскільки вам подобалося працювати в тому і іншому колективі?", - зазначає менеджер.
Ключові якості лідера
Фахівці компанії Hay Group на основі багаторічної роботи визначили ключові якості, які будуть відмітними особливостями особистості лідерів, так сказати, завтрашнього дня. А саме:
Концептуальне та стратегічне мислення.
Етика: вірність принципам, щирість.
Забезпечення лояльності.
Керівництво колективами співробітників в матричних організаціях.
Справжня командна робота всередині і за межами організації.
Ірина Вольницька підкреслила, що захопленість своєю справою народжує мотивацію, яка необхідна для активної практики. Кращі таланти можуть практикуватися в своїй справі довго та старанно, більш інтенсивно, ніж інші, саме тому, що вони займаються улюбленою справою.
Якщо захопленість запалює ваш інтерес, то завзятість і самодисципліна допомагають рухатися далі. Якщо ви не любите свою справу, ви не будете викладатися на роботі. І коли людина горить і вболіває за свою справу, слів "це неможливо" для неї просто не існує.
"Наша поведінка залежить від наших думок і внутрішніх переконань. Ми самі вирішуємо, яким чином думати і який стиль лідерства використовувати. Незважаючи на поточну складну ситуацію, можна бути захопленим лідером, який заряджає оточуючих оптимізмом, надихає, дає можливість відчути гордість за свою роботу і бажання докладати додаткові зусилля", - пояснює експерт.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад