10 ознак того, що вас хочуть звільнити

Психологи кажуть, що раптова втрата роботи завдає людині серйозної травми, що порівнюється зі стресом після розлучення або втрати близької людини. Але чи так вже несподівано прозвучали фатальні слова?
Експерти проекту "Планета HR" впевнені: про неминуче звільнення часто можна здогадатися заздалегідь. Однак, на жаль, більшість людей вважають за краще не звертати уваги на численні натяки та провісники катастрофи, що наближається.
Зниження в посаді
Якщо ви продовжуєте працювати так, як раніше, але несподівано вас знижують у посаді, будьте готові незабаром отримати розрахунок. У такій ситуації немає необхідності робити вигляд, що нічого страшного не відбувається, так що найправильніше - звернутися за роз'ясненнями до безпосереднього начальника.
Зменшення розміру зарплати
Якщо компанія переживає не найкращі часи, це може відбитися на коливаннях зарплати співробітників. Як правило, керівництво анонсує подібні заходи і пояснює їх причини. Якщо ж цифри у відомості урізали тільки вам - це серйозний привід затурбуватися. Нерідкі випадки, коли таким нехитрим способом начальство підштовхує співробітника до звільнення за власним бажанням.
Зміна ставлення шефа
Якщо ваші досягнення часто відзначали, ви отримували заслужені похвали, а тепер стикаєтеся з повною байдужістю, це вірна ознака того, що ваші позиції в компанії слабшають. Відбувається це в силу об'єктивних професійних причин або з особистих мотивів - не так важливо. Якщо шеф змінив ставлення на гірше, будьте готові до того, що вам підшукують заміну.
Критика в письмовій формі
Не варто кожне критичне зауваження сприймати як крах своєї кар'єри. Але якщо кількість претензій істотно зросла і, тим більше, останнім часом ви отримуєте їх від керівництва виключно у письмовій формі - це гучний сигнал: звільнення не за горами! Можливо, таким чином шеф збирає матеріал, що свідчить, що ваша робота регулярно викликає невдоволення та нарікання.
Нехтування вашою думкою
Така поведінка часто говорить про бажання керівництва дистанціюватися від вас, а також про певне зниження вашого професійного авторитету. Якщо раніше до ваших слів прислухалися, а зараз ігнорують всі пропозиції, проаналізуйте можливі причини.
Ситуація стає ще більш критичною, якщо одночасно з цим відбувається зміна ставлення з боку інших колег. Можливо, інформація про звільнення вже розійшлася всередині колективу і ніхто не хоче спілкуватися з кандидатом "на виліт".
Дедалі частіші перевірки
Якщо керівництво раптово почало проявляти інтерес саме до ваших справ, варто задуматися про причини такої цікавості. Можливо, вас хочуть підвищити або запропонувати іншу посаду, але може бути і навпаки - вам більше не довіряють! Дріб'язкова опіка і прискіпливість також є ознакою того, що шеф стурбований правильністю ваших рішень. Якщо такій позиції передував ваш об'єктивний промах, постарайтеся довести до начальства інформацію про те, що ви зробили необхідні висновки і надалі не припуститеся подібних помилок. Якщо ж причин для таких причіпок немає, цілком можливо, що вас чекає неприємна звістка.
Зниження обсягу роботи
Якщо вас перестали завалювати роботою, не поспішайте радіти: повна відсутність справ - вельми тривожна ознака. Можливо, керівник перевіряє доцільність збереження вашої посади і частину навантаження розподіляє по інших співробітниках. Кращим виходом з ситуації, що склалася, буде прояв ініціативи, але якщо її проігнорують - готуйтеся збирати речі.
Злиття компаній
Під час злиттів і поглинань зазвичай відбувається скорочення дублюючих посад і оптимізація персоналу. Не факт, що звільнять саме вас, але така загроза є цілком реальною: навіть високоефективний співробітник може програвати своєму колезі з іншої фірми.
Офісні війни
Якщо на вашу адресу занадто часто відпускають колючі жарти, важлива інформація доходить до вас в останню чергу, а з робочого комп'ютера зникають документи і папки, згадайте, коли ви це помітили в перший раз. У тому ж проміжку часу шукайте і коріння такого ставлення з боку колег. Якщо ініціатива офісного терору підтримується або мовчазно схвалюється керівництвом, можливо, вас змушують звільнитися за власним бажанням.
Чутки
Якщо чутки та плітки про те, що вас збираються звільнити, доходять до вас із завидною постійністю, можете сміливо починати підшукувати собі іншу роботу. Диму без вогню не буває! Можна, звичайно, припустити, що подібні плітки поширюються вашим активним недоброзичливцем, але ймовірність такого розвитку подій досить низька. Швидше за все, думки про звільнення дозріли саме в голові у шефа.
ПОРАДА ПСИХОЛОГА
- Помітивши одну або тим більше кілька ознак наближення звільнення, постарайтеся відразу з'ясувати причини, - радить психолог Марина Деркач. - Не варто робити вигляд, що нічого не відбувається: розмови з шефом вам все одно не уникнути. Цілком можливо, що це ваш шанс залишитися в компанії, але навіть у тому випадку, якщо ви запізнилися з відвертою розмовою, незайвим буде дізнатися, чим саме було викликане рішення вас звільнити. Це допоможе уникнути помилок на новому місці роботи.
До речі, утриматися на новому місці не так вже й складно - лише потрібно якісно виконувати свою роботу і не доставляти незручностей керівнику. Такому цінному співробітникові буде важко підібрати рівноцінну заміну, так що шеф сто разів подумає, перш ніж його звільнити!

www.kp.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад