Поради з пошуку роботи для переселенців із зони АТО

Вимушені переселенці та біженці можуть шукати роботу в українській столиці та інших містах на загальних підставах: поблажок на тяжке становище приїжджих на ринку праці немає.
Потік українських переселенців не висихає: поки одні повертаються до рідного Краматорську, інші залишають будинки та квартири в Луганську. Жителі східних регіонів сподіваються облаштуватися в інших областях країни - хто на час, а хто і назавжди.
"Комсомолка" разом з експертами оцінила їх шанси знайти роботу.
Топ-менеджери: правила одні для всіх
Експерти запевняють: приїжджі з інших регіонів можуть шукати роботу в українській столиці та інших містах на загальних підставах. Зрозуміло, що ніяких поблажок на тяжке становище приїжджих на ринку праці немає - бізнес є бізнес. Але зате з цієї ж причини немає і упередженого ставлення до біженців.
- У Донецьку історично було багато киян, які свого часу виїхали, щоб попрацювати в компаніях головного олігарха країни, - розповів «Комсомольській правді в Україні» директор по країнах CНГ компанії World Staff Віталій Михайлов. - Це висококласні фахівці, яким від'їзд зі столиці був компенсований високою зарплатою і хорошим соцпакетом. Але коли бомблять міста, стає не до високої зарплати. І більшість цих фахівців вже повернулися до Києва.
За словами експерта, гарному керівникові знайти роботу в столиці не так уже й складно - це лише питання часу. І оскільки у таких людей запас грошових коштів цілком достатній, вони легко можуть собі дозволити зняти квартиру в Києві і кілька місяців почекати відповідної вакансії.
Хоч бухгалтери і в ціні, місце знайти непросто
Хороші бухгалтери цінуються завжди і скрізь. За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, цей запит входить до топ-10 найпопулярніших пошукових запитів від роботодавців. Розкид зарплат досить широкий - від 2-3 тис. грн. фахівцеві, якому належить працювати з первинною документацією, складати звіти до контролюючих органів та нараховувати заробітну плату, до 10-12 тис. грн. для головбухів з досвідом роботи не менше 6 років.
При цьому роботодавці нарікають, що знайти знавця своєї справи в бухгалтерській сфері не таке вже швидке заняття, так що велика частина кандидатів відсіюється. Сказати по правді, це не дивно, адже шукачі на цю, здавалося б, цілком приземлену посаду повинні відповідати масі додаткових вимог. Одним роботодавцям необхідні вільне володіння іноземною мовою і фундаментальні знання українських та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та оподаткування, іншим - досвід роботи в сфері реклами, а третім - і зовсім знання принципів списання палива.
- Людям, які не конкурентноспроможні на ринку праці, знайти роботу дійсно непросто, - коментує Михайлов. - Як тільки той самий бухгалтер з Луганська спробує знайти роботу в Києві, то переконається, що тут і своїх бухгалтерів вистачає.
Словом, резюмує експерт, гарний фахівець роботу обов'язково знайде. А от тим, хто до таких професіоналів не відноситься, доведеться попрацювати, щоб знайти собі відповідне місце за нинішньої високої конкуренції на ринку праці.
Приїжджих підтискає час
За даними кадрового порталу hh.ua, у сфері домашнього персоналу найпопулярнішими залишаються вакансії для нянь. Для тих, хто відповідає стандартним вимогам - досвід роботи з дітьми, профільна освіта (педагогічна, психологічна чи медична) - зарплати стартують від 3,5-4 тис. грн. Ускладнення вимог (англійська мова, методики раннього розвитку, готовність проживати у наймача, готовність поєднувати роботу няні і домробітниці) піднімає зарплатні пропозиції до 8-10 тис. грн. Також в цій сфері є вакансії для домашніх робітниць (від 2,5 тис. грн.), садівників (від 4 тис. грн.) та інших працівників.
Втім, експерти вносять в цю бочку меду ложку дьогтю. Наприклад, кадровий центр "Моя робота" займається підбором домашнього персоналу і висококваліфікованих фахівців. І, на думку директора центру Наталії Стегнієнко, у приїжджих мало шансів в обох сферах.
- При підборі кваліфікованих фахівців виникає цілком закономірне основне питання: на який період людина вирішила затриматися на новому місці? - Пояснила "Комсомольській правді в Україні" Стегнієнко. - І якщо шукач навіть сам собі не може на нього відповісти, то про яку постійну і тим більш високооплачувану роботу може йти мова? Якщо ж людина вирішила осісти в місті назавжди і вона дійсно класний фахівець , то її очікує абсолютно та сама процедура пошуку роботи, що і місцевих. Але на відміну від місцевих жителів, приїжджих сильно підтискає час, тому їм доводиться складніше.
Ще менше шансів у тих, хто планував отримати місце садівника, економки, няні або гувернантки. За словами Наталії Стегнієнко, на підбір домашнього персоналу замовлень останнім часом практично немає. Залишилися тільки старі перевірені часом клієнти, для яких украй важливий професіоналізм та досвід роботи. Приїжджим без досвіду, які в будь-який момент можуть все кинути і поїхати додому, такі люди навряд чи довірять свій будинок і, тим більше, власну дитину.
- Більшості жителів східних областей знайти роботу в інших регіонах буде непросто, - погоджується керівник Дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Уляна Маслова. - Справа в тому, що на Донбасі дуже специфічне виробництво, в Центральній і Західній Україні такі фахівці просто не потрібні. У той же час співробітники відділів продажів або, наприклад, програмісти знаходять роботу без особливих проблем в будь-якому регіоні.
Підробіток знаходиться без проблем
Якщо мета людини знайти не постійну роботу, а тимчасовий підробіток, щоб протриматися деякий період, то Київ, так само як і інші великі міста, - це те, що потрібно. Адже, кажуть експерти, робота тут є постійно. Наталя Стегнієнко радить звернути увагу на численні торгові центри, які в останні роки зростали як гриби після дощу. Плинність тут велика, так що роботу касира, прибиральниці або охоронця можна знайти завжди.
У столичних кадрових центрах кажуть, що більшість вакансій, які пропонуються переселенцям, середнього рівня складності. Для роботи продавцем, будівельником, оператором не потрібні особливі професійні навички, проте підходять вони практично всім. Та й люди в цих сферах потрібні завжди.
Що стосується конкуренції, яку приїжджі можуть скласти тим же киянам, то, на думку експертів, побоюватися столичним жителям нічого. По-перше, біженців сьогодні не так багато, щоб говорити про зростаюче навантаження на вакансії. По-друге, кияни і без того живуть в умовах величезної конкуренції на ринку праці, і якщо з Донбасу сюди приїдуть 2-3 тисячі і навіть 5 тисяч осіб, особливої ​​"погоди" це не зробить.
І, зрозуміло, зберігається велика надія на те, що ситуація на сході нарешті стабілізується і люди зможуть повернутися додому, на свої старі робочі місця. Зробити це просто необхідно, адже, за різними оцінками фахівців, економіка Донбасу через ситуацію в регіоні вже відкотилася на два роки тому.
КОРИСНО ЗНАТИ
Допомогу у працевлаштуванні внутрішніх переселенців з Криму та східної України надає Ініціативна група "Центр зайнятості Вільних людей". Ті, кому потрібна допомога в пошуку роботи, можуть скористатися інформацією сайту http://czvl.ua-selector.in/#services або зателефонувати за телефоном гарячої лінії +38-067-507-09-30.
Рекрутери центру запевняють, що надають допомогу в пошуку не тільки в столиці, а й у Львові, Харкові, Дніпропетровську, Одесі та інших регіонах країни. Причому великі компанії, з якими співпрацює центр, іноді готові надати тимчасове житло до тих пір, поки людина не встане на ноги.

www.kp.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад