Обирати потрібно свідомо

Багато школярів, абітурієнтів і молодих фахівців замислюються над тим, яку професію обрати, щоб і подобалося працювати, і можливості кар'єрного зростання були, і робота приносила не тільки задоволення, а й давала можливість відчувати себе фінансово незалежним.
Безпрограшний варіант працевлаштування - робота в сфері туризму. Українці стали їздити відпочивати частіше і більше, а допомагають їм в цьому турагенти. Вони підберуть відповідний маршрут подорожі, поселять в готель, забронюють квитки, оформлять візи. Туристичні фірми і турагенти зараз є в будь-якому куточку України, і в майбутньому їх стане ще більше. Особливістю ж національного турбізнесу є те, що він не вимагає спеціальної освіти, принаймні, поки що.
Виграють ті, хто починає свою кар’єру з самих низів - наприклад, з роботи кур’єром. Звичайно, цей ритм витримати під силу не кожному, але він добре загартовує. Є немало прикладів, коли людина з кур’єра зростала у виконавчого директора. І вища освіта тут абсолютно ні до чого. Туристичний бізнес, зрозуміло, не обмежується одними лише фірмами і агентствами.
Щороку до турагенцій закордонні партнери звертаються з проханням підібрати покоївок, музикантів, працівників в бари і ресторани. Правда, в цьому випадку все-таки потрібна освіта. Але і зарплату такі працівники отримують не малу. Турбізнес постійно потребує менеджерів, операторів з бронювання.
Є ще така професія - фахівець з професійного етикету, де вік не важливий. Як не дивно, але і у неї в Україні є майбутнє. Здавалося б: з чого раптом?
А річ у тому, що бізнес розвивається від нижчих форм до вищих. Ділові люди давно вже не носять малинових піджаків і золотих ланцюгів - це все залишилось в анекдотах. Вони чудово розуміють, що успіх їх діяльності залежить у тому числі і від того, що вони говорять, як виглядають і як поводяться. Тому вони потребують помічників, здатних цьому навчити. Але не тільки від бізнесменів - навіть від гувернанток сьогодні часто вимагають знання етикету.
Як правило, етикету навчають викладачі етики, естети і люди, які самостійно виховали в собі культуру поведінки. Треба відзначити, що в області етикету слабка стать упевнено тримає ініціативу в своїх руках, причому вік не має принципового значення - жінці може бути як 18, так і 55 років.
Тож, якщо ви ставите собі питання про вибір професії - значить, це питання для вас актуальне і вибирати треба зараз.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад