Питання на засипку: "На яку зарплату ви претендуєте?"

Експерти рекомендують намітити для себе три цифри:
Комфортний рівень зарплати (який дохід вам потрібен, щоб покривати поточні витрати, відкладати на майбутнє і відчувати себе більш-менш впевнено в завтрашньому дні);
Бажаний рівень зарплати (скільки ви хотіли б отримувати на даному конкретному місці роботи);
Мінімальний рівень (нижче якого ви не готові опуститися в принципі).
На співбесіді має сенс відштовхуватися від бажаного рівня. З кількох причин.
1) Крім ваших уявлень про ідеальну зарплаті, є ще ринкова кон'юнктура. Якщо в даний момент часу попит на фахівців вашого профілю нижче, ніж півроку тому, то планку доведеться опустити. Щоб привести свої побажання у відповідність з поточним станом речей, проведіть моніторинг - перегляньте оголошення про вакансії, опитайте знайомих, які працюють в цікавій для вас професійній області, проконсультуйтеся в агентстві з працевлаштування - і з'ясуйте, який рівень зарплати є реальним.
2) Озвучуючи з ходу мінімальний рівень, ви ризикуєте, що він і стане вашою стелею. Важливо позначити мінімум для себе, щоб відразу відсівати невідповідні пропозиції про роботу. Але ділитися цією інформацією з потенційними роботодавцями необачно.
3) А що, якщо спробувати завищити вимоги? Уявімо, що у роботодавця є жорсткий бюджет, і оплатити вашу роботу вище певного рівня він не може. Якщо ви проявляєте категоричність, роботодавець перестане розглядати вас як кандидата. Розумніше все-таки відштовхуватися від середнього рівня оплати, а після випробувального терміну, зарекомендувавши себе, можна повернутися до цього питання.
Відповідати на запитання роботодавця «Скільки Ви хотіли б отримувати?» має сенс після того, як ви отримали чітке уявлення про обсяг і характер обов'язків, які вам потрібно буде виконувати на новій роботі. Якщо вам пропонують озвучити свої побажання по зарплаті прямо з порога, не піддавайтеся і докладно розпитайте, чого очікують від вас як від фахівця, який обсяг відповідальності на вас збираються покласти. Якщо необхідно, зробіть поправку до тієї цифри, яку ви збиралися назвати до того, як прийшли на співбесіду.
Чи варто вказувати в резюме бажаний рівень зарплати?
Більшість менеджерів з підбору персоналу відповідають на це питання ствердно. Вказуючи бажану зарплату, ви відсіваєте пропозиції про роботу, які вам свідомо не підходять. Але, якщо заради цікавої та перспективної роботи ви готові опустити планку, додайте в резюме фразу «Готовий розглянути ваші пропозиції».
Важливо! На питання про зарплату бажано відповісти чітко та впевнено. Якщо шукач сумнівається, мнеться, коливається, це, з точки зору рекрутерів, свідчить про невпевненість у своїх професійних якостях. Так що відповідь на питання про матеріальну винагороду підготуйте заздалегідь і відповідайте так, щоб ваш співрозмовник відчув - ви знаєте собі ціну.

www.linkedin.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад