Три помилки, які варто зробити в кар'єрі

Вчитися на чужих помилках? Так радять усі книги з ефективності, але на практиці це дуже складно. Підкоряючи кар'єрні сходи, найкраще вчитися на власних помилках, тільки здійснювати їх краще один раз.
Принаймні, саме так відбувалося зі мною, поки я робив кар'єру. У мене було кілька великих невдач, але завдяки кожній з них я отримав цінний досвід. І якби мені розповіли чи я прочитав подібні історії, то ефекту б не було і я навряд чи б зробив правильні висновки. При цьому кожна з моїх помилок була досить серйозною - і я більше ніколи їх не повторював.
Тому якщо ви збираєтеся робити помилки у своєму професійному житті, можу порадити вам зробити ці три, але лише одного разу.
Помилка №1: Занадто багато обіцяти і не впоратися
Якщо ви тільки починаєте будувати кар'єру або перебуваєте ще в середині шляху, то напевно хочете справити враження на свого начальника, клієнтів і колег і довести свою значимість.
Саме в такій ситуації я опинився кілька років тому в якості менеджера в невеликій клінінгової компанії, яка тільки вийшла на ринок. До нас звернулася велика юридична контора, попросивши розрахувати вартість послуг. Коли я опинився в офісі цієї компанії для складання кошторису, то відразу зрозумів, що наша маленька і недосвідчена команда з роботою навряд чи впорається. Офіс був величезний.
Але мені так хотілося догодити всім. І начальнику, уклавши солідний новий контракт, і потенційному клієнтові, який до того ж пообіцяв рекомендувати нас всім знайомим компаніям. Тому я хотів за всяку ціну утримати клієнта і бадьоро розповідав, які допитливі, надійні і акуратні співробітники в нашій компанії. Я, звичайно ж, сильно перебільшив.
Вже через кілька тижнів в юридичній фірмі зрозуміли, що ми не дотягуємо до їхнього рівня і не справляємося з роботою. Наші прибиральники щовечора проводили дуже багато часу в офісі (а значить, ми терпіли збитки), крім того, клієнти скаржилися на погану якість прибирання: пильні полки, відсутність туалетного паперу.
Природно, клієнта ми втратили.
Але це був хороший урок на майбутнє: більше таких помилок я не скоював. Той випадок навчив мене реалістично оцінювати свої можливості і не обіцяти занадто багато ані клієнтам, ані керівництву.
Помилка №2: Піти на співбесіду без необхідної підготовки
Близько року тому я намагався отримати посаду в іншому відділі своєї компанії. Я пройшов дві перші співбесіди, і вирішальну співбесіду повинен був проводити віце-президент компанії. Співробітник відділу кадрів, з яким я розмовляв, нічого особливого про цю зустріч не сказав, тому я вирішив, що це лише формальність, а не справжня, офіційна співбесіду. У підсумку я виявився до неї абсолютно не готовий.
Віце-президент почав закидати мене питаннями, які вимагали підготовки. «Що, на вашу думку, робить вашу кандидатуру підходящою для цієї посади? - Почав він. - Які можливості упускає цей відділ, займаючись новою програмою? Яких помилок, з вашої точки зору, припустилася наша команда в роботі над останнім проектом? »
Я мовчки (і в страшному збентеженні) дивився на начальника, намагаючись знайти більш-менш доречну відповідь.
Оскільки я ніякої інформації не зібрав і не задав ніяких тямущих питань під час попередніх співбесід, я уяви не мав, як відповідати.
Повірте мені: ніщо не навчить вас готуватися до співбесід краще, ніж подібна історія. Мені було дуже ніяково в тій ситуації (і, природно, не отримав місце), але саме так я зміг зрозуміти, як готуватися до співбесід. З того часу я ніколи не розслабляюся перед діловими зустрічами, для мене кожна співбесіда - важлива подія незалежно від того, наскільки неформальною вона може здаватися.
Помилка №3: Злякатися і не використовувати свій шанс
Всі ми іноді готові відмовитися від нових проектів або цікавої роботи під приводом, що вже завалені справами. Але іноді, перед тим, як сказати «ні», варто подумати. Можливо, ви відмовляєтеся від цієї роботи тільки тому, що не впевнені в своїх силах і боїтеся провалу.
Кілька місяців тому керівництво моєї компанії запропонувало мені очолити відділ і взятися за новий проект.
Чесно кажучи, я жахнувся. Мені було дуже комфортно на поточній позиції і я не був упевнений, що можу досягти успіху в новій якості. Загалом, я вирішив, що безпечніше залишитися на моїй посаді і нічого не міняти.
Тільки після того, як я відмовився від пропозиції, я зрозумів, яку нагоду змарнував. У мене був шанс піднятися кар'єрними сходами і зробити це швидко, довівши топ-менеджерам компанії, що я здатний стати керівником.
Але я позбувся цього шансу через власне боягузтво.
Зробіть таку ж дурість, як я, - і обіцяю вам, ви більше ніколи не зробите такої помилки. Звичайно, в майбутньому ви зможете відмовлятися від пропозицій по роботі, але тільки коли вони будуть йти врозріз з вашими бажаннями (і це нормально). Але ви точно не відмовитеся від цікавої пропозиції через страх і невпевненість в собі.
Чи ставлять вас у незручне становище професійні помилки? Так. Але чи є вони цінними інструментами для того, щоб допомогти вам вирости в професійному плані, набратися впевненості і будувати кар'єру? Безсумнівно. Тому краще не вірте мені - здійснюйте помилки (обережно, звичайно ж) і вчіться на своєму досвіді.

www.forbes.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад