Як прицілитись на професію

Щоб прийняти правильне рішення відносно вибору професії, необхідно враховувати не лише власні побажання та вподобання, а й психологічні особливості, можливості певної професії та потреби сучасного ринку праці. В цьому допоможуть декілька кроків:
1. Склади список тих професій, які тобі подобаються, є для тебе цікавими, за якими б хотілось працювати та ті, що тобі підходять.
2. Склади перелік своїх вимог до майбутньої професії. Вона буде пов’язана з твоїми уподобаннями, чи відповідати твоїм життєвим цінностям, або для досягнення поставленої мети, а може в зв’язку з нагальними проблеми сьогодення, чи з огляду на реальну потребу роботодавців, чи за бажаним рівнем професійної підготовки, або згідно твоїх схильностей та здібностей, чи за змістом, характером та умовами праці.
3. Визнач, наскільки всі перераховані тобою вимоги, вагомі. Може, є менш важливі, які можна не враховувати.
4. Оціни свою відповідність вимогам кожної з підходящих професій та порівняй свої професійні якості, інтелектуальні здібності, психологічні особливості, стан здоров'я з вимогами певної професії.
5. Проаналізуй, яка професія із усього списку підходить тобі більш, ніж інша за всіма критеріями.
6. Переконайся в правильності своїх міркувань, перевіривши результати шляхом обговорення прийнятого рішення з друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом.
7. Визнач, у якому навчальному закладі здобуватимеш професійну освіту, як будеш розвивати в собі професійно важливі якості, як отримаєш практичний досвід роботи, як підвищиш свою конкурентноздатність на ринку праці.
8. Постав мету та прагни її досягти.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад