Яка професія може прогодувати в наш неспокійний час

«Погляд» вивчив рейтинги найбільш затребуваних професій за версією провідних агентств і - паралельно склав власний. Дані розійшлися, але вийшла цікава картина.
Щоб з'ясувати, володарі яких професій сьогодні «на коні», ми простудіювали сайти з оголошеннями про працевлаштування: rabota.ua, job.ukr.net, ua.trud.com, hh.ua, jobs.ua, work.ua, slando. ua. І навіть спробували «влаштуватися» на роботу за деякими вказаними контактами.
У «сухому залишку» отримали: у списках найгарячіших реальних вакансій - «айтішники», фахівці з продажу (всього підряд: від овочів до квадратних метрів і банківських послуг), «вишибали» боргів - колектори, а також - бармени, офіціанти і адміністратори в розважально-питні заклади. І, нарешті - фармацевти та провізори. Відразу обмовимося: ми досліджували ринок праці у великих містах з населенням від 300 тис. осіб. У невеликих населених пунктах, можливо, ТОП-5 виявиться іншим.
Наші спостереження:
Повсюдна затребуваність IT-фахівців здалася цілком прогнозованою. Як, власне, і популярність колекторів. За визнанням голови координаційної ради Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» Федора Олексюка, в нинішні складні часи банківські та інші фінансові установи особливо активізувалися в своєму завзятті «витрусити» борги у людей, які виявилися не в змозі погашати кредити. Попит на колекторів зріс в рази. Особливо актуальні стягувачі по телефону.
Щоб стати «телефонним вимагачем», не обов'язково мати спеціальну (наприклад, юридичну освіту). Проте важливо володіти неабиякою часткою цинізму й агресії, якостями трамвайного хама і, звичайно, дуже хотіти заробити - кожен «вибитий» кредит - додатковий відсоток до зарплати.
Добре «піднімаються» і заробляють ті, у кого «хватка хижака», розповіли нам самі колектори - людину потрібно вміти дотиснути і «знищити». Оскільки всі ці якості в одного співробітника зустрічаються нечасто, новоявлені колектори рідко піднімаються у своїх доходах до пристойного рівня в 8-10 тис. грн. В результаті - плинність скажена. У лавах «вибивал» раді всім - стать, вік і хобі значення не мають.
Затребуваність офіціантів-барменів, а також - фармацевтів теж цілком з'ясовна. Незважаючи на кризу, заклади громадського харчування продовжують упевнено триматися на плаву, закрилися лише деякі пафосні дорогі ресторани, розповіли нам в Асоціації рестораторів України.
Водночас адміністрації кафе та бістро, прагнучи заощадити, повсюдно знизили зарплати персоналу. Та й клієнти вже не такі щедрі, як раніше. Складна робота, коли потрібно бути по 12 і більше годин на ногах, плюс невисокі чайові - відштовхують багатьох потенційних здобувачів. З тієї ж причини високий попит і на фармацевтів - аптечні мережі продовжують розширюватися і множитися, при цьому зарплати у персоналу, як правило, досить низькі. На відміну від потенційних колекторів, майбутні бармени або консультанти в аптеці зобов'язані мати досвід роботи. А останні - ще й відповідну освіту. Що ще більше ускладнює підбір персоналу.
А ось дефіцит фахівців з продажу у сфері нерухомості злегка здивував. Не секрет, що ще нещодавно кількість ріелтерів в будь-якому великому місті наближалася до десятків тисяч. А кому нині потрібні фахівці, що займаються продажем нерухомості, якщо її - як свідчить статистика все тих самих ріелтерів - майже ніхто не купує?
В агентствах нерухомості, куди ми зателефонували, щоб «влаштуватися» на роботу, нам роз'яснили: через кризу чисельність фахівців у цій сфері різко скоротилася - вони масово пішли з професії. Ті, хто залишився, претендують, в основному, на високі доходи, що на «мертвому ринку» забезпечити непросто. Простих же «робочих конячок», на яких раніше тримався весь ринок нерухомості та які за скромну частину від можливого відсотка готові щодня бігати на перегляди, зараз майже немає - дефіцит. Агентства заманюють до себе майбутніх фахівців всіма способами.
При цьому мало хто зізнається, що перші місяці «робочої конячці» буде попросту не на що жити - ринок нерухомості в нашій країні, як прогнозують аналітики, оживе, в кращому випадку, до осені.

www.vz.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад