"На дроті", або П'ять принципів першого дзвінка

Дуже часто знайомство з роботодавцем починається з телефонної розмови, яка може закінчитися як запрошенням на співбесіду, так і ввічливим прощанням. Реакція рекрутера при цьому залежить не стільки від того, що кандидат говорить, скільки від того, як він це робить. Уміння справити хороше враження по телефону необхідно не тільки для першої розмови: нерідко воно є обов'язковою професійною навичкою. Як же потрібно спілкуватися по телефону, щоб розмова тривала?
Принцип 1. Пам'ятайте про ефект першого враження
Перше враження можна справити лише один раз. Пам'ятайте про це і не кидайтеся до телефону, ледь побачивши підходящу вакансію. Зосередьтеся і попрацюйте над емоціями. Не варто впадати в крайнощі, наприклад, виявляти велику радість - «нарешті ми знайшли один одного». Або, навпаки, бути надто песимістичним - «зараз знову нічого не вийде». Коли двоє говорять по телефону, кожен з них малює собі портрет співрозмовника, причому образ виникає протягом перших тридцяти секунд. Попрацюйте над своїм іміджем, задайте собі питання, яким ви хочете стати в очах роботодавця. Психологи стверджують, що з двох складових розмови - смислової і емоційної - в телефонній бесіді емоції визначають близько 90% результату.
Принцип 2. Спокій, тільки спокій!
Дуже важливо під час розмови бути спокійним. Ваші страхи та невпевненість професіонал відчує раніше вас. Для того щоб вгамувати хвилювання, психологи радять використовувати наступний прийом. Уявіть, що вам вже відповіли неделікатною відмовою, і подумайте про те, якими для вас будуть наслідки. Після того як ви подумки змиритеся з цим маленьким провалом, вам буде легше вести розмову. Також психологи рекомендують розмовляти по телефону стоячи - цей нехитрий прийом допомагає відчувати себе значно впевненіше.
Принцип 3. Сила тембру
Ваш голос має бути чітким і твердим. Зверніть увагу на тембр - його можна і потрібно коригувати. Справа в тому, що більш низький тембр голосу посилює враження впевненості, а підвищений часто супроводжує подразнення і тривожність. Низький тембр, крім того, вважається більш привабливим, і може зіграти свою позитивну роль, якщо на іншому кінці дроту - особа протилежної статі. Варто також звернути увагу на дикцію, темп і артикуляцію своєї промови: вони дозволяють скласти попереднє враження про ваше походження та освіту. Чітка вимова і спокійний темп мови вказують на внутрішню дисципліну і самовладання.
Принцип 4. Чи є у вас план?
Перш ніж телефонувати, продумайте план бесіди. Не потрібно чекати, що ви будете тільки відповідати на питання - проаналізуйте, що вас цікавить, і будьте готові питати самі. Зверніть увагу на те, щоб питання не були занадто простими або занадто складними, в іншому випадку ви можете здатися не дуже кмітливим або ж поставити співрозмовника в глухий кут і змінити все сприятливе враження.
Принцип 5. Профпридатність
Для секретаря або менеджера з продажу голос - робочий інструмент, а здатність правильно вибудувати телефонну розмову - важлива навичка. У такому випадку телефонна бесіда шукача з рекрутером - репетиція можливих робочих розмов. Передбачувані продавці повинні вміти продати в першу чергу себе, тому вітається здатність правильно піднести власні вміння. А от від претендентів на посади, пов'язані з розрахунками і цифрами, наприклад, бухгалтерів, будуть потрібні в першу чергу лаконічність і чітко поставлені питання.
У будь-якому випадку пам'ятайте, що майбутня телефонна розмова - це не просто «перший дзвінок, який нічого не вирішує». Якщо ви справите гарне враження по телефону, вас можуть не тільки запросити на співбесіду, але ще і відзначити для себе, а така увага зовсім не завадить.
Nota bene!
Якщо ви телефонуєте першим, обов'язково привітайтеся, представтесь і поцікавтеся, чи зручно рекрутеру розмовляти.
Пам'ятайте, що зараз ваша мова - головний спосіб справити враження. Правильно ставте наголоси у словах і грамотно будуйте речення.
Ваші відповіді на питання рекрутера повинні бути лаконічними і повними: не потрібно докладно розмірковувати, а й односкладово відповідати теж не варто.
Не забувайте про правила телефонного етикету: першим прощається той, хто телефонував.
Щоб уже під час телефонної розмови зрозуміти, чи підходить вам вакансія, визначте для себе вирішальні фактори вибору роботи. Саме про них питайте у рекрутера в першу чергу.

www.rabota.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад