Вибір майбутньої професії: як не помилитися

Вибір майбутньої професії для більшості є таким же відповідальним кроком, як і вибір супутника життя. Через певні стереотипи, що склалися на ринку праці, вища освіта є чи не найголовнішим обов’язковим пунктом резюме.
Тому для кожної людини, що поважає свій час і сили, важливо не витратити 5-6 років свого життя на здобуття професії, яка у подальшому не принесе жодного задоволення.
Робота повинна подобатися − це поза сумнівом, адже навряд комусь приємно проводити більшу частину свого життя за неприємною справою. Усе ж, вища освіта − це не продовження школи, тому вибір вишу та спеціальності слід робити максимально виважено. “Консалтинг в Україні” сформував кілька правил, які вам допоможуть визначитися з майбутнім фахом.
Правило 1. Без поспіху. Вибір вишу не повинен бути спонтанним. Найкраще − починати замислюватися над майбутньою професією за кілька років до вступу: визначити коло власних інтересів, щоб зрозуміти напрям, за яким вам максимально комфортно буде здобувати вищу освіту (філологія, гуманітарні дисципліни, технічні, природничі науки), провести опитування знайомих щодо професій, які вас цікавлять, адже часто абітурієнти туманно уявляють, яку конкретно роботу виконує менеджер з підбору персоналу чи піарник.
Правило 2. Ваш вибір − тільки ваш вибір. Нерідко абітурієнти обирають спеціальність, яку закінчили їхні рідні або знайомі, мотивуючи свій вибір позитивним досвідом порадників. Бувають і такі випадки, коли батьки вирішують долю дітей, не даючи їм права на вибір. Але слід пам’ятати, що досвід однієї людини рідко є прийнятним для іншої, адже кожна людина − індивідуальна. Тому дуже важливо зробити саме свій вибір.
Правило 3. Освіта і робота − різні речі. Українська освіта значно відстає від потреб ринку праці, інтеграція сучасних технологій обмежується недостатнім фінансуванням та застарілими освітніми програмами, тому слід бути морально готовими до того, що на практиці, працюючи за фахом, перелік обов’язків значно відрізнятиметься від того, про що довелося почути у виші.
Правило 4. Дивіться ширше. При виборі спеціальності не обмежуйте себе стереотипами на зразок “вчителі отримують низьку заробітну плату”, “психологам складно знайти роботу” абощо. Насправді все залежить винятково від ваших амбіцій. Можна прекрасно реалізувати свій педагогічний талант у приватній гімназії за пристойну винагороду, а психологічна освіта є чудовою основою для менеджерів з продажу, працівників сфери HR та низки інших професій.
Правило 5. Час змін. У сучасних умовах усе змінюється надзвичайно швидко − комп’ютеризація повністю змінила робочий процес практично в усіх сферах усього за десятиріччя, інтернет надав фактично необмежені можливості для роботи не лише звичних ЗМІ, але й для представників багатьох професій, ноутбуки витісняють стаціонарні ПК, планшети витісняють звичні ноутбуки. Цей список можна продовжувати безкінечно. Тому зараз неможливо обрати один фах і щасливо пропрацювати за обраним напрямом 20-30 років.
Потрібно бути гнучким, тому майбутня професія повинна передбачати всеможливі “шляхи для відступу”. З цієї причини не слід ігнорувати можливості Мережі та тенденції на ринку праці, адже непристосованість до змін може породити розчарування не лише у професії, але й у своїх силах.

www.consulting-ua.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад