Що ніколи не можна говорити підлеглим

Якщо ви менеджер, то питання культури спілкування в колективі для вас далеко не пусте. Те, що зійде з рук підлеглому, для боса може виявитися бомбою уповільненої дії. Неправильний підхід до спілкування шкодить вашій репутації та бізнесу. Про те, яких фраз потрібно уникати в розмові з підлеглими, пише портал Entrepreneur.com. Ну а ми відштовхнемось від наведених фраз і поміркуємо.
1. "Я начальник, роби як я кажу"
Принцип "я начальник, ти дурень" добре відомий у всьому світі. І, на жаль, такий підхід завдає шкоди не тільки окремим компаніям або відомствам, але заважає економічному розвитку в цілому. У більшості найбільш розвинених країн фраза, яку ми привели, є пережитком минулого. Демократична атмосфера набагато краще підходить для мотивації співробітників, і завжди можна і треба пояснювати, чому ви приймаєте те чи інше рішення, якщо ви менеджер.
2. "Тобі взагалі пощастило, що ти тут працюєш"
Можливо, ви незадоволені якимось співробітником або він якимось чином зачепив вас. Але якщо ви вимовляєте таку фразу, чекайте продовження "холодної війни". По-перше, ви демонструєте інфантильність, оскільки бос в принципі не повинен знаходитися на такій високій посаді, якщо опускається до приниження своїх підлеглих. Іншими словами, вираз "Тобі пощастило, що ти тут працюєш" застосовний в першу чергу до вас. По-друге, виникають питання щодо вашої здатності підбирати кадри.
3. "Якщо ти не хочеш це робити, я знайду того, хто захоче"
У кожного з нас в житті бувають моменти, коли якась конкретна задача викликає огиду або нудьгу. Це відбувається з людьми, які займають різні посади, в тому числі і з менеджерами. Але якщо бос в розмові вимовляє таку фразу, значить, він демонструє відкриту неповагу до співробітника. В абсолютній більшості випадків, якщо мова йде про хорошого працівника, який з тих чи інших причин не готовий виконувати завдання, потрібно мотивувати його в позитивному ключі. Інакше будь-яку роботу він буде робити тільки з-під палки.
4. "Тільки у тебе з цим проблеми"
Бувають випадки, коли конкретний співробітник не може впоратися із завданням, яке з легкістю виконують інші. Якщо зазвичай ця людина працьовита і талановита, спробуйте поговорити про її проблеми. Не потрібно залазити в особистий простір, але, можливо, речі, які заважають виконанню роботи, знаходяться за межами робочої сфери. Можливо, ви можете чимось допомогти або потрібно просто почекати. Фраза, яку ми привели, ставить хрест на будь-якому обговоренні. Людина закриється остаточно, і достукатися до неї буде неможливо. Або вона звільниться сама, або це доведеться робити вам.
5. "У мене немає на це часу"
Кращі боси світу завжди знаходять час на вирішення проблем - як своїх власних, так і тих, що пов'язані з їхнім бізнесом. Якщо у вас немає часу на справи співробітників, компанія проживе дуже недовго. Якщо ж ця фраза була виголошена в серцях, вам дуже пощастить, якщо всі підлеглі зрозуміють її правильно. Хтось може вирішити, що у вас на першому місці почуття власної важливості, а інші люди вас просто не цікавлять. Повторимося: рядовий співробітник може вимовити щось подібне практично без негативних наслідків. А ось слова про відсутність часу з боку начальника здатні серйозно нашкодити його репутації.
6. "Ти не знаєш, що таке стрес"
Чим вище посада, тим більше стрес? Це досить спірне твердження. Звичайно, відповідальності у начальника набагато більше, ніж у підлеглого, але ситуації бувають різні. Навіть стажист, який відпрацював у вас в компанії кілька днів, може страждати від стресу більше, ніж ви. Взагалі ідея "мірятися" чим-небудь на роботі далеко не завжди приводить до позитиву. Конкуренція - це, звичайно, добре, але змагання з питання ниття, в якому кожен буде розповідати, що йому гірше за всіх, а начальник при цьому заявить, що йому важче, тому що він начальник, веде в нікуди.
7. "Бачиш моє ім'я на двері"
Хороший начальник ніколи не буде говорити про свої досягнення. Єдиний адекватний спосіб розповісти про перемоги так, щоб не виглядати нарцисом, підносити їх як перемоги компанії, а не конкретної людини. Розповідаючи про будівництво організації, хороший начальник буде говорити "ми", а не "я". Якщо ви Уоррен Баффетт чи Білл Гейтс, ваші підлеглі і так чудово знають, що ви знамениті і досягли успіху в бізнесі. Зайвий раз вказувати на це буде лише та людина, яка, незважаючи на успіх, так і не змогла позбутися комплексів.

http://www.vedomosti.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад