Перспективна ІТ-кар'єра: 8 технологічних областей, які будуть затребувані в 2020 році

Дуже логічно для всіх ІТ-фахівців розвивати в собі ті компетенції, які користуються великим попитом на ринку. Ще краще розвивати навички, які довго залишаться затребувані. Нижче вісім ключових технологічних областей, які не показують жодних ознак "падіння в немилість".
Звичайно, компаніям будуть, як і раніше, потрібні програмісти і розробники, але вони хочуть (при цьому розраховуючи платити більш високу заробітну плату) наймати на роботу тих програмістів, які знають, як працювати з роботами. І наймати тих розробників, які знають, як застосувати свою спеціальність, щоб розробляти нові носяться гаджети (електронні браслети, "розумні" годинники тощо). Експерти ІТ-ринку праці очікують, що в цілому він буде динамічно розвиватися і пропонувати хороші робочі місця до 2020 року і далі. Проте досвідчені ІТ-фахівці вже сьогодні докладають максимуму зусиль, щоб розвивати свої компетенції і отримати професійну затребуваність на максимально великий період часу в майбутньому.
Можемо зробити висновок, що існує кілька спеціальностей, затребуваних в майбутньому, на які варто звернути увагу, плануючи довгострокову кар'єру в сфері ІТ-технологій.
"Хмарні" технології
Потрібні: програмісти, фахівці з безпеки, менеджери "хмари"
Понад 90% американських компаній використовують деякі форми хмарних технологій, відповідно до останніх тенденцій CompTIA у сфері хмарних обчислень. Більше того, доповідь в листопаді 2014 р. показала, що компанії розподіляють інфраструктури або програми між приватними хмарами і хмарами загального користування (публічними хмарами). ІТ-аналітики прогнозують прискорення цього тренда в майбутньому, що призведе до появи безлічі "хмарних" робочих місць, у тому числі в галузі безпеки хмари.
Пов'язана позиція буде присвячена управлінню ресурсами хмари. "Ми очікуємо, що багато [організацій] працюватимуть в гібридному середовищі, поєднанні приватної хмари і однієї хмарної інфраструктури загального користування, тому питання в тому, як динамічно задовольнити попит на обчислення і зберігання даних в приватних і публічних хмарах", - говорить Майк Саткліфф , генеральний директор групи Accenture Digital. "Це буде вимагати нових технік і знань, яких багато ІТ-організації, на жаль, не мають сьогодні".
Кваліфіковані програмісти в Perl, Ruby, Ruby on Rails і Python, Java і JavaScript, а також ті, хто добре розбирається в API і середовищі DevOps, будуть користуватися високим попитом, тому що хмарні технології в значній мірі залежать від цих знань.
Аналітика
Потрібні: data architects (фахівці з проектування та організації інформаційних ресурсів), integration expert (експерти інтеграції), фахівці по роботі з платформою Hadoop
Кліфф Джастіс, керівник в KPMG (спеціалізується на загальних сервісах і консультативному аутсорсингу) говорить, що потреби компаній у сфері аналітики будуть дуже великими. Це частково пояснюється величезним обсягом зібраних даних, а також збільшенням числа додатків (таких як робототехніка), що працюють на аналітичній продукції. В результаті, компанії додають і створюють нові ІТ-позиції, щоб впоратися з роботою.
Згідно Баррі Брансману, керівнику ІТ-консалтингового управлінського підрозділу в KPMG, ви побачите такі ролі як: архітектори даних, які розробляють дизайн структури для підтримки нових потреб; інженери інтеграції даних, які забезпечують інтеграцію вирішення даних і аналітики з будь-якої кількості ресурсів; аналітики ІТ-планування, які забезпечують об'єднання та аналіз даних з багатьох внутрішніх та зовнішніх джерел, щоб допомогти самій ІТ-сфері зрозуміти, які бізнес-партнери, швидше за все, знадобляться в майбутньому.
"Технічні спеціальності, які затребувані сьогодні і будуть залишатися такими в майбутньому, це: розробник екосистеми Hadoop, інженер даних, архітектор програмного забезпечення великого обсягу даних і архітектор даних підприємств", - говорить Крістіан П. Хаген, партнер в області стратегічного ІТ-планування консалтингової фірми AT Kearney.
У той же час, організаційні потреби навколо аналітики створять нову кількість керівних посад, яким буде доручено розбиратися в тому, як використовувати аналітику для досягнення цілей і завдань компанії. "Під аналітикою я не маю на увазі тільки роботу з інструментами. Компанії будуть потребувати когось, хто зможе розібратися, як аналітика змінить компанію і IТ", - говорить Хаген.
Хаген каже, що в цій галузі будуть з'являтися такі керівні посади: директор аналітичного департаменту, директор з управління даними, директор з цифрових технологій, керівник бізнес-аналітик і віце-президент з корпоративних даних.
Wearable - електронні гаджети, які носяться
Потрібні: фахівці з апаратної частини, фахівці з операційних систем і програмного забезпечення, експерти-аналітики
В огляді PwC за 2014 р. повідомляється, що в майбутньому електронні гаджети, які носяться, будуть використовуватися для навчання нових співробітників, прискорення процесу продажів, поліпшення обслуговування клієнтів. Також для того, щоб створювати hands-free-керівництво (введення в посаду, виробничі процедури тощо) для співробітників і підвищити точність зібраної інформації, що сприятиме зростаючому руху аналітики в різних компаніях.
Джек Каллен, президент ІТ-персоналу компанії Modis, прогнозує, що перехід на гаджети, що носяться, може підстьобнути нову їх розробку, як це сталося з смартфонами. "До того часу, коли настане 2020, такі електронні пристрої можуть бути так само поширені, як iPhone сьогодні, і це створює все нові можливості", - говорить Каллен.
Каллен очікує, що компанії всіх видів будуть наймати тих співробітників та ідентифікувати ті процеси, які допоможуть отримати вигоду від продажу електронних пристроїв, які носяться. ІТ-відділи будуть шукати технологів з знаннями розгортання, управління та підтримки обладнання, а також експертів, які можуть розвиватися, налаштувати і підтримувати програми та аналітичні програми. Одним словом тих, хто зробить електронні пристрої,що носяться, корисними в їхніх конкретних компаніях.
Інтерфейси
Потрібні: програмісти, фахівці API
Останнім часом багато галасу навколо інтерфейсу створення додатків (API). АPI - це інтерфейс, який дозволяє за допомогою спеціального набору команд (функцій) дистанційно керувати будь-яким програмним забезпеченням (сервісом).
Продавці програмного забезпечення надають API роками, і сьогодні різні компанії роблять свої розробки публічними таким чином, що інші розробники можуть створювати додатки, які взаємодіють з їхнім оригінальним програмним забезпеченням. З цієї причини важливість API ось-ось стрімко зросте. Компанії все більше потребуватимуть інтерфейсів API для використання можливостей новітніх технологій, таких як Інтернет речі, робототехніка і штучний інтелект, а також з метою максимізувати вартість існуючої тенденції технічного прогресу в мобільному зв'язку.
ІТ-магазинам будуть потрібні професіонали, щоб активно розвивати і керувати API для використання API як усередині організації, так і для підключення зовнішніх користувачів, говорить Саткліфф з компанії Accenture's. Ці технологи повинні мати добрі знання та навички для розуміння джерел даних, структур даних і додатків портфеля організації. Саткліфф зазначає, що ця посада буде включати в себе як знання однієї специфічної мови, так і API.
Робототехніка
Потрібні: технічні експерти (закласти основу для підприємницької робототехніки)
Штучний інтелект та робототехніка вже перейшли з наукової фантастики в реальність, і найближчим часом вони прийдуть у бізнес. Згідно з доповіддю за 2014 р. Науково-дослідного центру Pew, ці технології "будуть пронизувати широкі сегменти повсякденного життя в 2025 році, з величезними наслідками для низки галузей, таких як охорона здоров'я, транспорт і логістика, обслуговування клієнтів і домашнє обслуговування".
Не дивно, що фахівців зі знаннями в цій галузі будуть дуже затребувані, говорить Джастіс, керівник в KPMG. Він зазначає, що ІТ-професіонали будуть відігравати провідну роль у програмуванні, інтеграції та побудові інфраструктури для організації додатків AI та робототехніки.
"Інтернет речей" (Internet of Things) - обчислювальна мережа фізичних об'єктів
Потрібні: іn-the-weeds tinkerers і big-picture thinkers
Дослідницька фірма IDC прогнозує в "Прогнозі міжнародних і регіональних Інтернет речей на 2014-2020 рр", що світовий ринок IoT зросте з 1900 млрд $ в 2013 році до 7,1 трильйонів доларів в 2020 році.
"Технологія буде впроваджуватися майже у все, що у нас є", - говорить Девід Додд, віце-президент з ІТ та Директор з інформаційних технологій в Технологічному інституті Стівенса. Це означає світле майбутнє для технологів, які розуміють основи цього виду зв'язку. Дійсно, IoT може породити новий фахівець, який об'єднає апаратні навички, навички інжинірингу, програмування, аналітики, конфіденційності та безпеки.
Додд, однак, вважає, що знання IoT будуть найбільш затребувані у зв'язку з розумінням, яка цінність виходить від всього цього ланцюга. Організації розуміють, що сьогодні не достатньо просто підключити елементи і зібрати дані. Вони повинні знати, як з'єднання і дані, які вони генерують, можуть вирішити проблеми або прискорити досягнення цілей компанії. Компанії "хочуть людей, які можуть зрозуміти і сформулювати майбутнє IoT", - говорить він.
Безпека
Потрібні: фахівці зовнішньої і внутрішньої безпеки
Бюро трудової статистики США очікує зростання на 37% затребуваності посади аналітика інформаційної безпеки в 2012 - 2022 роках не даремно - нові технології вимагають і вимагатимуть все більшої уваги до програми безпеки організації.
"Всім великим можливостям - соціальним, мобільним, "хмарним", аналітиці та Інтернет речам належить принести економічні вигоди, які будуть реалізовані за допомогою цих нових технологій. Але всі нові технології можуть бути істотно підірвані, якщо немає дійсно надійних програм безпеки і протоколів на місцях ", - говорить Метт Айєлло, партнер у вашингтонському офісі Heidrick & Struggles, яка спеціалізується на підборі ІТ-директорів і фахівців вищого рівня. Айєлло і інші говорять, що експерту з питань безпеки в майбутньому необхідно буде забезпечити вбудовану безпеку на всіх рівнях.
Бачення лідерства
Потрібні: "Digital artisans" - "цифрові майстри"
Тенденція бути більш ніж "чистим" технологом триватиме найближчими роками - це означає, що вам належить додати одну або дві бізнес-навички в ваше резюме. "Технічні плюси, які успішно направляють зміни в області, охопили промисловість і будуть в змозі продемонструвати ділову хватку по всьому спектру", - каже Р. Вонг, засновник і головний аналітик Constellation Research Inc. Він називає цих нових фахівців "майстрами", пояснюючи, що вони серед тих небагатьох, "хто може збалансувати навички правої та лівої півкуль головного мозку".
Посередніх продуктів, послуг та рішень сьогодні недостатньо, щоб компанія перебувала в конкурентному середовищі, говорить Вонг. Щоб процвітати в найближчі п'ять-десять років, компанії повинні шукати таланти - "тих, хто може думати неабияк, при цьому працюючи усередині системи", - говорить він. Щоб досягти такого стратегічного значення, ІТ-фахівець повинен вміти швидко перебудуватися, бути унікальним, розумним, швидким творчим нонконформістом.

http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад