5 кроків до своєї актуальності на ринку праці

Сучасний світ змінюється швидше, ніж нам хотілося б. Глобальний переворот системи знань проник в багато сфер нашого життя. Наприклад, у світ професій: тут щороку зникають десятки професій і з'являються нові. Чи можливо в хаотично мінливому світі приймати правильні довгострокові рішення, про які не доведеться шкодувати?

Зараз знання в окремо взятій області повністю втрачають актуальність кожні 5-10 років. В галузі інформаційних технологій - кожні 2-3 роки. Тобто, першокурсник вчить те, що вже виходить з обігу, а випускник - здає іспити з предметів, які вже 5 років нікому не потрібні.

За кордоном проблему усвідомили: там щорічно 60-70% працівників проходять курси підвищення кваліфікації (лікарі - ще частіше, до двох-п'яти разів на рік). У нашій країні все по-іншому: курси підвищення кваліфікації або будь-які інші освітні програми проходять або ті, хто змушений (лікарі і вчителі), або ті, хто має бажання і гроші. На жаль, в процентному співвідношенні з основною масою це дуже мало.

Що робити?

Головна порада - рухатися вперед. Людей на планеті все більше, а от кількість робочих місць зростає не так швидко. Однак це не означає, що потрібно кидатися на перші-ліпші курси. Справа в іншому: в способі життя.

1. Баланс роботи та сім'ї

Дуже популярна ідея, що будинок, сім'я, батьки - це найважливіше. А кар'єра - ніщо, в порівнянні з прогулянкою в парку за руку з дитиною.

Це в чомусь дійсно так. Робота, яка забирає весь час, дійсно загрожує втратою родини. І про це, власне, твердять численні статті з лайфстайлом: вистачить працювати, проведіть вихідні з родиною та інші меседжі.

Статті про важливість сім'ї буквально бомбардують наш інформаційний простір. І головна помилка полягає в тому, що ми часто сприймаємо це як дозвіл відкласти кар'єру, навіть якщо робота не була виснажливою або особливо важкою. Курси підвищення кваліфікації змінюються на сімейну путівку в гори, а на вивчення мови немає часу, тому що «вечорами ми гуляємо з дитиною в парку». У підсумку в якийсь момент людина, що випала з робітничого середовища, опиняється на вулиці. І пред'явити вимоги нікому, крім себе.

Не приділяти увагу роботі, на якій будується благополуччя родини - вкрай необачно. Як уже згадувалося вище, будь-яка професія змінюється, стають потрібні нові навички. Тому завжди намагайтеся тримати ніс за вітром. Виписуйте спеціалізовані видання, підписуйтесь на тематичні портали, щоб завжди бути в курсі всього, що відбувається у вашій сфері. Бути в курсі останніх новин галузі круто настільки, що просто згадка їх в розмові з колегами підвищує ваш внутрішньокорпоративний рейтинг. А потрібні курси підвищення кваліфікації - це взагалі космос.

2. Велика телефонна книжка

Те, що потрібно робити завжди і на будь-якій роботі - це збирати і підтримувати ділові контакти. Їх ніколи не буває «досить» - навіть сама велика телефонна книжка буде втрачати актуальність мінімум на третину щороку. Хтось йде на пенсію, хтось просувається по кар'єрних сходах - важливо відстежувати всі ключові події. Дружите зі своїми колегами: прийде час, і серед них опиняться люди, готові вам допомогти, просунути вас по кар'єрних сходах або стати вашим кращим співробітником.

Чим ширше ваша контактна мережа, тим більше ви значите, як співробітник. Людину, яка запросто може, наприклад, подзвонити конкурентам і дізнатися цінну інформацію, завжди будуть берегти. Людина, яка одним дзвінком вирішує складну проблему, буде на вагу золота.

Підтримувати контакти з усіма - досить складно. Тому придивіться до тих людей, які налаштовані до вас доброзичливо, які подобаються вам і яким подобаєтеся ви. Налагодьте контакти з начальниками відділів.

3. Вік

Приклад нашого старшого покоління, так і не дочекавшись спокійної старості, не може не лякати. Але вік - це річ, яку змінити не можна, а, значить, доведеться зжитися з цим «недоліком» і намагатися нівелювати його мінуси.

Кого ви б взяли на роботу? Як мінімум, того, кого не доведеться вчити користуватися телефоном.

Загальновідомо, що більшість людей перестають думати про розвиток і фізичне здоров'я після 30 років. Занадто багато інших турбот: діти, відпустка, дача, машина в кредит. Іншими словами, якщо ви рівно в 30 почнете активно займатися спортом, активно проводити вихідні, знайомитися з новими людьми і знайдете трішечки часу для того, щоб навчитися чомусь новому - в 40 років дасте фору більшості своїх однолітків.

4. Ресурси

Не розкидайтеся своїми ресурсами, а саме - часом. Тайм-менеджмент тому і популярний, що більшості людей дуже потрібно робити 80% своїх справ за 20% часу, а в решту часу бути леді, яка і будинок в порядку тримає, і дітей особисто вчить. Шкода, що в житті такі леді - важкі невротики.

Ми, жахливо цінуючи час, зовсім його не цінуємо: починаємо вчити мову і кидаємо через місяць, вчимося на курсах крою та шиття, не збираючись шити всерйоз, втрачаємо час у пробках, добираючись до роботи в інший кінець міста, нескінченно гортаємо фейсбук і сперечаємося там з тими, про кого забудемо через годину.

Успішний тайм-менеджмент - це боротьба не за кількість зробленого. Це боротьба проти зайвого. Задайте собі питання: чи буде у мене час півроку витрачати 3 години на день на вивчення третьої мови? Чи можу я щодня возити дитину на гімнастику і чекати її дві години? Скільки я витрачаю на дорогу до роботи? Навіщо я сперечаюся з незнайомими людьми?

5. Запасний варіант

Вкрай самовпевнено думати, що життя завжди буде передбачуваним і керованим. Тому запасний варіант - хороша можливість підстелити соломки в разі раптового звільнення, втрати дієздатності і форс-мажорів.

Друга професія. Якщо ви коли-небудь працювали в іншій сфері, не поспішайте забувати старі навички. Періодично цікавтеся, що відбувається в залишеній вами області (до речі, багато хто так і роблять, і це треба заохочувати). Хто знає, може, ваші знання вам ще знадобляться. Те ж саме стосується і хобі. Величезна кількість людей прийшли до високоприбуткового бізнесу через хобі: не виключено, що ваш клубочок макраме послужить вам добру службу в майбутньому.

Запасний парашут. Подумки напишіть твір на тему «Що я буду робити, якщо мене завтра звільнять з роботи?». Пропустіть пункти «невтішно ридати» і «скаржитися». Продумайте план в деталях. Чим займетеся? Вирішіть підучитися або відразу будете розсилати резюме? А якщо розсилати, то кому? А чи є шанси потрапити в конкретну компанію, що вони вимагають від своїх співробітників? А чому б не спробувати зараз?

Такі роздуми можуть відвести досить далеко від первісної мети. Але їх головний результат - план дій. Коли «якщо» трапиться, то паніки, сорому і злості буде набагато менше, а результату - більше. Це і є справжній тайм-менеджмент, справжня зібраність і справжній професіоналізм, за який роботодавець із задоволенням заплатить гроші, скільки б вам не виповнилося 30 або 50.

Джерело: Харківський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад