Шпаргалка для успішного працевлаштування

Для того щоб шукачеві полегшити проходження співбесіди та успішно влаштуватися на нову роботу, ми разом з Наталією Сторожовою, директором Центру розвитку бізнесу та кар'єри «Перспектива», підготували невелику шпаргалку, де вказані обов'язкові питання, які потрібно поставити своєму майбутньому роботодавцеві перш, ніж приймати його пропозицію.

Питання 1. Про посаду. Обов'язково дізнайтеся, як точно буде називатися ваша посада.

Кому ви будете підкорятися і в якому відділі/підрозділі будете працювати. Бували випадки, коли, наприклад, людина приходила на посаду менеджера з реклами, а в підсумку вона займалася e-mail - розсилкою пропозицій компанії.

Питання 2. Про заробітну плату.

Уточнюйте, як буде формуватися ваша заробітна плата (оклад + бонуси, оклад + премії або просто оклад)? Біла заробітна плата? Коли і як вона буде виплачуватися? Дуже часто у вакансії вказана одна цифра, на співбесіді ставлять іншу, а при отриманні заробітної плати у вас виходить третя. Зустрічаються і такі ситуації, коли людині на співбесіді озвучують суму заробітної плати, але при цьому роботодавець або співробітник кадрової служби замовчують про те, що з цієї суми ще буде вираховуватися податок. Тому уточнюйте, чи є озвучена сума з вирахуванням податку або без вирахування.

Питання 3. Про ваші обов'язки.

З'ясуйте, в чому полягає ваша робота, які основні обов'язки, за що ви будете відповідати. Роботодавцю вигідно не підписувати з майбутнім співробітником ніяких посадових інструкцій, що дозволить надалі поповнювати список посадових обов'язків до нескінченності. Вам це треба? Були випадки, коли людину наймали менеджером зі збуту, а в підсумку, крім основних своїх обов'язків, вона ще виконувала і функції секретаря, помічника і т.д. А заробітна плата залишалася на колишньому рівні.

Питання 4. Про умови праці.

Уточніть графік і режим роботи. Якщо ви влаштовуєтеся, наприклад, в компанію, яка працює на ринку індустрії розваг, то починатися ваш день може і о 12.00, і о 13.00, а ось закінчуватися далеко за північ. Найчастіше на співбесідах про це мовчать.

Не варто вірити на слово рекрутеру або співробітнику відділу персоналу компанії, коли на співбесіді вам будуть говорити, що колектив у компанії відмінний, умови роботи чудові і т.д. Краще попросіть, щоб вас провели по компанії, показали ваше робоче місце. «Будучи керівником кадрового агентства, я іноді стикаюся з такими прикладами облаштування робочого місця співробітника, що в голові навіть не вкладається, - розповідає Наталя Сторожева. - Наприклад, в одній компанії секретаря посадили в велику шафу купе перед приймальною директора, а в іншій компанії директору з персоналу запропонували попрацювати в машині».

Питання 5.

Про оформлення. Обов'язково звірте яка компанія (юридична особа) вказана у Вас в трудовому договорі, а яка буде записана у трудовій книжці. Зустрічаються такі випадки, коли тільки при звільненні співробітник дізнається, що він працював не в великій будівельній компанії, а в громадській організації, яка незрозуміло чим займається.

І наостанок про те, що потрібно пам'ятати при звільненні. Дуже часто керівники компанії, коли ходять звільнити того чи іншого працівника, застосовують такий психологічний прийом, як свідоме виведення людини з рівноваги, зачепити її, щоб вивести з себе. І в підсумку співробітник пише заяву про звільнення за власним бажанням. У такому випадку керівник позбавляє себе від необхідності виплачувати працівникові компенсації, пов'язані зі скороченням посади або зі звільненням «за згодою сторін». Тому, перш ніж зопалу писати заяву про звільнення, краще візьміть час для того, щоб все добре обміркувати.

А якщо звільнятися за власним бажанням, то перед відходом постарайтеся використоти свою відпустку і відгули, якщо вони є. І не забудьте отримати від свого керівника рекомендаційний лист - зайвим воно не буде!


http://blog.trud.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад