Як правильно запропонувати свою ідею шефу?

У вас є свіжа ідея - пропозиція, що може перевернути життя компанії й підвищити ваш статус у ній. Щоб вона була почута, зрозуміла, реалізована й добре винагороджена, необхідно врахувати декілька моментів. Експерти дають чотири поради, як правильно вибрати час і місце для розмови з керівником.

1. Вибирайте час
Кращий варіант - якщо для висловлення вашої ідеї з'явиться привід, у цьому випадку керівництво буде готове до сприйняття нових ініціатив, особливо якщо керівник раптом запропонує вам висловитися. Якщо ж шеф сам не звертається до вас за порадою, але ваша ідея здатна розв'язати проблему, яка активно обговорюється на нарадах або в кулуарах, швидше висловлюйте її. Думка в тему завжди коштовна й актуальна. Шанси на те, що її візьмуть на озброєння дуже високі й близькі до ста відсотків, зрозуміло, якщо ідея не утопічна.

2. Домовтеся про аудієнцію

В залежності від темпераменту й характеру шефа вам не завжди треба домовлятися про аудієнцію заздалегідь, тим більше не варто говорити, що ви хочете поділитися з ним ідеями, оскільки вони йому можуть бути просто нецікаві. Якщо вже вирішили обговорити свої пропозиції особисто, просто домовтеся про коротку зустріч у зручний для керівника час, не вдавайтеся до подробиць, про що піде розмова, але якщо буде задане питання, прямо скажіть, що у вас є раціональні пропозиції.

Якщо ваш шеф досить демократичний і не вважає, що є тільки два види думок - його й неправильна, то надішліть йому на пошту лист з короткими, на одну сторінку, пропозиціями. Пишіть по суті. Після відправлення листа спробуйте повідомити йому про це за допомогою SMS або особисто: Василь Васильович, подивіться пошту, я вам там дещо відправив.

Коли шеф - тиран і деспот, то електронною поштою краще не користуватися, оскільки він однаково не відповість, - виберіть момент для очного спілкування. Але в жодному разі не можна говорити керівникові заздалегідь, що ви відправите йому лист. Якщо вас щось відволіче й ви його не відправите, то до вас віднесуться як до звичайного балабола.

3. Укладайтесь в 30 секунд

У сфері продажу є відмінний підхід - "метод 30 секунд". Саме за цей час необхідно викласти суть вашої ідеї та її переваги. Даний час є оптимальним, щоб зацікавити керівника або одержати відповідь щодо того, чи в правильному напрямку ви рухаєтеся щодо своїх міркувань. Але тут є один момент. Люди по-різному сприймають інформацію. Одним легше сприймати відомості, вибудовані від часткового до загального. Наприклад: "У нас в компанії занадто мало менеджерів по роботі з клієнтами, тому на тих, хто є, падає потрійне навантаження, вони не можуть однаково якісно працювати з усіма клієнтами, через це компанія втрачає замовників, щоб виправити ситуацію, треба зробити те й це". Інші люди сприймають інформацію навпаки - від загального до часткового.
Постарайтеся, спостерігаючи за шефом, зрозуміти, до якої категорії людей він відноситься. Зробити це простіше всього на нарадах або під час постановки завдань. Якщо ви не допущені до нарад, поспілкуйтеся з тими, хто там буває й з ким у вас гарні відносини.

4. Місце зустрічі

Не потрібно говорити з начальником по дорозі додому або на відпочинку й корпоративі. У такі моменти людина занурена зовсім в інші думки й може просто не почути вашу ідею. Найоптимальніший момент - коли вас за що-небудь похвалили, і ось тут найкраще виступити з пропозицією, сказати, наприклад, що ви вдячні за добрі слова й тепер хочете дещо запропонувати.

Також не потрібно підходити до керівника зі своїми ідеями після нарад і тим більше розносів відносно ваших колег. У першому випадку голова керівника зайнята тим, що тільки що обговорювалося, у другому він може вирішити, що ви збираєтеся йти по головах своїх недбайливих товаришів по службі.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад