У чому сила: як просувати стартап в Україні

Насправді більшість бізнесів на будь-якому ринку перебувають один з одним у постійній конфронтації.
Починати публічні комунікації варто тоді, коли прийнято рішення заявити про себе. І вибір цього моменту — це бізнесове рішення. Його можна ухвалити на основі таких факторів, як власна управлінська зрілість або сильне бажання вирішувати якусь проблему в галузі (а раптом вийде first-mover advantage?).
Звичайно, не слід розраховувати на те, що ви такі гарні прийшли і вас помітили відразу в Україні. Проте починати PR-кампанію варто якомога швидше, щоб потім продовжувати нарощувати розвиток.


Безкоштовні публікації — вихід на ринок та комунікаційні стратегії для нових команд


Якщо згадати, як виходив на ринок додаток Pokemon Go влітку 2016 року — одночасно декілька відомих каналів США транслювали, як «люди шукають покемона в Центральному Парку» і показували один і той же ролик. За рік масової пропаганди, ключові медіа в США створили сотні публікацій про цю гру.


Про що говорити з медіа? 

Інфоприводами можуть бути:

  •     початок кар’єрної діяльності в новому сегменті,
  •     кадрові перестановки,
  •     створення підприємства,
  •     запуск нового продукту або послуги,
  •     скандал, результати якого варто оприлюднити, і багато іншого.


До речі про скандали. Шляхом публікації статей різні люди ведуть діалог. Насправді більшість бізнесів на будь-якому ринку перебувають один з одним у постійній конфронтації з точки зору різних поглядів на речі. Можна вибрати стратегію боротьби (боротися з рекламою, оскаржувати прийняття законів, результати податкової перевірки, виконання обіцянок тощо). Яскравий приклад — протистояння двох великих провайдерів хмарних сервісів для широких мас — Google й Apple.

Боротися слід, правильно обираючи опонента

З кимось сперечатися — це в цілому непогана стратегія. Взагалі багато речей яскраво проявляються завдяки поляризації. Немає універсальних товарів, послуг, розробок, програм, які всім подобаються. Ну хіба що банкноти в 50 євро або в 500 євро — вони подобаються всім однаково добре, але одна подобається вдесятеро більше. Хороші приклади протилежностей можна пошукати в дизайнах чогось. Є таке поняття polarizing design — це коли одним він дуже сильно подобається, а іншим – ні.


Коли варто починати «піаритися»: етапи зростання продукту (Pre-seed, Seed, EarlyStage)


Мета передпосівних інвестицій — «намацати» канали, які можна масштабувати, і дати різке зростання. А ось на посівній стадії у стартапів вже зазвичай є не тільки декілька людей в команді, MVP, але й канали продажів, в яких вимальовується економічна складова.

Завдання стартапів на цій стадії — почати масштабування завдяки грошам інвесторів. Гроші надають не лише на маркетинг, розробку або щось ще конкретне, а в тому числі й на масштабування — з метою збільшити обсяг продажів. Заплановані показники не можуть бути вирішальним фактором для інвестицій, а скоріше вони пояснюють гіпотези, наскільки хороший чи поганий може вийти бізнес в складі тієї чи іншої команди.

Миттєва реакція медіа на інформацію — ознака якісного посіву зі згадуваннями в заголовках ключових повідомлень, які передбачають комерційну або іншу цінність.

Закулісні справи: чи розкривати «внутряки» журналістам


Часто ставлять запитання: «Чи варто обговорювати з журналістами внутрішні справи компанії»? Я завжди кажу, що бути відвертими з журналістами потрібно, але ось ступінь відкритості кожен вирішує сам. По-перше, не варто закидати журналістів своїми прес-релізами та новинами, які не цікаві нікому, крім вас самих. Ви підвищили продуктивність на 1,57 % — чудово, у вас новий заступник головного бухгалтера — чудово. Але це не та інформація, про яку варто говорити. Заявляти про якесь досягнення або обговорювати внутрішні справи компанії з журналістами варто, якщо:

  •     з’явився новий продукт;
  •     ви готові до розвитку і шукаєте інвесторів, партнерів;
  •     ви знайшли рішення проблеми, яка довгий час залишалася невирішеною;
  •     ви вирішили опублікувати результати проведених досліджень (аналітику);
  •     досягнення дійсно важливі для клієнтів і ринку в цілому.


Краще заздалегідь оцінити важливість інформації, а лише потім починати обговорювати це з журналістами.

KPI та підходи до вимірювання ефективності

Говорити про ефективність комунікацій, в т.ч. публічних, досить складно. Стартапи — це маленькі починання. Поки вони доростуть до великих, варто використовувати прості зрозумілі метрики:

  •     кількість матеріалів в ЗМІ (з передруком);
  •     загальне охоплення (прочитання);
  •     кількість повторних звернень від журналістів на отримання коментарів;
  •     додаткові переходи на сайт (або в додаток), які можна відстежувати також через utm-мітки. Медіа цілком здатні ставити utm-мітки в деяких випадках.


У нас в проекті є панель управління, де автоматично збираються певні основні дані. У міру прикладання зусиль цей звіт розвивається також.

Роль юриста на стадіях інформаційного спілкування

Публікації в ЗМІ про події в компанії або результати досліджень не є підставою для податкової перевірки в Україні. Але якщо журналіст знайшов якісь факти, які зацікавили правоохоронні органи, то вони можуть цілком поцікавитися подіями як результата прочитання журналістського матеріалу. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, повідомлення в ЗМІ можуть бути підставою для чого завгодно, включаючи кримінальні розслідування.

Але все-таки, оскільки стартапи — це не наркобарони, а команди, які щось створюють законно, то побоюватися звинувачень на стадії Pre-seed чи Seed не варто. Однак, краще все ж отримати консультацію юриста щодо деталей і ризиків того, що ви плануєте робити.

Є «ідея на мільйон». Де шукати фінансування для запуску?

Якщо можна не брати чужі гроші, краще їх не брати. Але якщо фінансування необхідне, то український ринок вже створив чи залучив різні фонди і програми фінансування стартапів. Ось деякі з них:

  •     Програма ЄС «Еразмус +»
  •     Horizon 2020
  •     Програма COSME
  •     Міжнародна програма EUREKA
  •     Програма «Креативна Європа»
  •     Німецько-український фонд
  •     Фонд «Східна Європа»
  •     Програма «Кліматичні інвестиційні ваучери»
  •     Український культурний фонд


Найскладніше — це правильна підготовка заявки на фінансування. Найчастіше фонди інвестують в перспективні проекти, а не в усі підряд. Для відбору є низка критеріїв. Слід ретельно вивчати ці вимоги та напрямки, які несуть у собі перспективу. Конкуренція серед донорів — це, скоріше, «плюс». Найперспективнішими нішами для стартапів України в найближчі роки залишаться агротехнології, фінтех, енергетика, штучний інтелект, інтернет речей, кібербезпека й оборона.
https://nachasi.com




За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад