Білл Гейтс розповів, що допомагає наймати та утримувати кращих співробітників

 

Не будемо далі тягнути інтригу, мова про гнучкий робочий графік.

«У найближчі роки конкуренція за найкращих фахівців тільки зростатиме. Компанії, які надають співробітникам додаткову гнучкість, отримають перевагу», вважає найбагатша людина в світі Білл Гейтс.

У 2018 році каліфорнійська компанія Zenefits провела опитування співробітників малого бізнесу. 75% учасників погодилися, що гнучкий графік позитивно впливає на продуктивність. 77% вказали, що вільний режим роботи ключовий фактор при виборі роботодавця.

Інша статистика підтверджує це. Співробітники-міленіали швидше виберуть фірму з гнучким графіком, ніж з високою зарплатою.

Наукові докази переваг гнучкості в роботі

  • Згідно з дослідженням Гарвардської школи бізнесу, співробітники компаній, де діє політика «працювати звідки завгодно», на 4,4% продуктивніші, ніж ті, хто навіть живе поруч з офісом.

  • Позитивний вплив дистанційної роботи на настрій підтверджують дані Стенфордського університету. Гнучкий графік знижує стрес у співробітників. А це підвищує ефективність компанії, скорочує кількість лікарняних, прострочених дедлайнів і плинність кадрів.

  • А ще подібна гнучкість компаній допоможе в збереженні клімату, переконані вчені, адже це зумовить меншу кількість поїздок та використання меншої кількості ресурсів.

Вдалі приклади

В Японії уряд заохочує компанії, які звільняють для співробітників ранок понеділка. А дві литовські компанії вирішили боротися з лінню працівників частими перервами на каву та переглядами розважальних сайтів, скоротивши кількість робочих годин, але залишили при цьому колишньою зарплату.

До цього в Netflix відмовилися від ідеї фіксованого графіка. Ініціатива народилася на основі фідбеку співробітників. Постійна залученість до процесу, листування вечорами та на вихідних зробили робочий день розмитим. Стерлося розуміння, коли він починається, а коли закінчується.

«Ми повинні зосередитися на тому, що люди роблять, а не на тому, скільки годин або днів відпрацьовано. Нам не потрібна політика «з дев'ятої до п'ятої», вважають у Netflix.

Чому фіксований графік йде в минуле

Звичний режим роботи змінюється через купу факторів. Інтернет і смартфони роблять нас доступними для чатів і робочих листувань 24/7. Це змушує змінювати графік і по-новому вибудовувати кордони work-life balance.

Постійні сповіщення, вхідні листи та запитання колег в розпал робочого дня відволікають від важливих завдань. З гнучким графіком ми знаходимо свої «тихі» години: рано-вранці в порожньому офісі, в кав’ярні, пізно вночі вдома.

Ще один фактор змін в графіку ми все більше працюємо головою, і все менше руками. Зв’язок між кількістю часу, витраченим на роботу, і якістю результату втрачається.

Труднощі під час переходу на гнучкий графік роботи та шляхи вирішення

Безумовно, наважитись перейти на гнучкий графік непросто, більшість співробітників та менеджери ризикують все ж зіткнутися з деякими труднощами. Найпоширеніші роз’єднаність команди та бізнес-процеси, що не відповідають сучасним вимогам.

Щоб вирішити першу проблему, «бувалі» пропонують користуватися корпоративними месенджерами (Slack чи Google Hangouts), а також інструментами управління проєктами, такими як Asana, Trello, Jira, Basecamp.

Розібратися з другою складністю допоможуть оновлення або повна зміна звичних процесів. Це необхідно, щоб не відставати від гнучкого режиму роботи. Можна запустити щотижневу розсилку новин для всіх співробітників або докладні щоквартальні звіти. Спробувати запровадити найпопулярніші методи керування проєктами Scrum або Kanban.

І не зважаючи на те, що гнучкий графік це завжди лишатися на зв’язку, він, як і свобода вибирати час приходу й виходу, впливає на щастя співробітника та лояльність до компанії. Якщо людина розуміє, що за 15-хвилинне запізнення на неї не подивляться косо, а в п’ятницю можна піти раніше, це приваблює.

www.work.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад