Улюблена робота: як знайти справу до душі

 

Про улюблену роботу писали багато відомих романтиків цього світу. Філософ Конфуцій говорив: «Обери собі роботу до душі й тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». Здебільшого перед вибором професії постають вчорашні випускники, які часто не можуть сказати, чим хочуть займатися все життя. Під впливом друзів, однокласників чи батьків абітурієнти вступають туди, де не можуть навчатися і не отримують від цього задоволення. У результаті ми маємо сотні тисяч працівників, які кожного дня йдуть на ненависну роботу та сприймають кожен новий понеділок як кінець світу. Але змінювати своє життя на краще ніколи не пізно. Наведемо декілька порад, які допоможуть вам знайти роботу до душі.

Згадайте дитинство

Свою улюблену справу ви пам’ятаєте ще з дитинства, ви любили гратися у цю професію з братом чи сусідською дівчинкою. Якщо ви повернетеся назад, коли ваша свідомість ще не була перевантажена чужими порадами й обманливими враженнями, то віднайдете там своє улюблене заняття. Звичайно, у дитинстві всі хотіли бути космонавтами та принцесами. Але не сприймайте все буквально й постарайтеся краще згадати деталі своєї юності. Можливо, саме там ховається справа вашого життя.

Відшукайте таланти

Для пошуку ідеальної роботи важливо визначити власні унікальні сильні сторони і під них підбирати запропоновані варіанти. Мова тут зовсім не про талант до малювання чи танців (хоча багато хто може і на цьому побудувати успішну професійну діяльність). Згадайте ситуації, де найкраще проявили себе та які сильні сторони були залучені до цього. Саме такі таланти допоможуть вам визначитися з напрямком діяльності.

Можете також виписати на аркуші паперу все, що ви любите, й намагатися поєднати декілька пунктів. Наприклад, якщо ви полюбляєте полежати на дивані з книжкою або під серіал, у самотності гуляти парком та милуватися різнокольоровими осінніми листками, то вам точно не підійде динамічна робота з ненормованим графіком.

Використайте самопізнання

Під час пошуку улюбленої роботи важливо знати власні особливості та працювати над слабкими сторонами. Запитайте себе, наскільки ви впевнені у своїх силах у довготривалій перспективі. Адже впевненість у собі – це запорука любові до роботи. Вона допомагає ризикувати, брати на себе відповідальність і справляти враження людини, що здолає будь-які проблеми. Якщо ви виявите, що за деяких обставин впевненість у собі падає, то зрозумієте, над якими аспектами варто працювати, щоб цього уникнути.

Також варто дослідити власну здатність вистояти під час катастрофічних провалів і впевнено йти до кінця. Адже улюблена робота не завжди приноситиме лише розмірене задоволення, там також бувають злети та падіння. Аби не розчаруватися у своїй справі, потрібно укріпити характер та поставити собі установку на ріст.

Визначтеся з пріоритетами

Коли ви вже точно знаєте, чим хочете займатися, щоб це приносило вам задоволення, залишилось тільки знайти таку роботу. Для того, щоб корпоративні правила чи атмосфера в колективі не вбили романтизму у вашій душі, потрібно визначити критерії пошуку. Вирішіть, чим ви хочете займатися на обраній посаді, яку бажаєте отримувати заробітну плату, прагнете працювати в офісі або віддалено та чи плануєте кар’єрне зростання. Також важливо дізнатися дрібні нюанси, які впливають на роботу: який колектив на вас очікує, чи турбується компанія про страхування своїх співробітників, чи компенсує відпустки, лікарняні, обіди, чи проводить корпоративні заходи. Ймовірно, що вам не вдасться знайти компанію, яка відповідатиме всім критеріям, тому свій список бажань почніть з найбільш пріоритетних.

Шукайте роботу

Навряд чи ваша улюблена робота настільки хороша, щоб знайти вас самій. Тому складіть гарне резюме та відправляйтеся у великий світ пошуку роботи. Зацікавте HR-фахівців у супровідному листі та гарно підготуйтеся до співбесіди. Ви вже точно знаєте, чого хочете і як цього досягти, тому не бійтеся продемонструвати всю свою впевненість та любов до професії роботодавцю. Адже люди, які по-справжньому горять власною роботою, викликають неабиякий інтерес та захоплення.

thepoint.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад