Як пройти відеоінтерв'ю?

Сьогодні на кадровому ринку існує дуже висока конкуренція, а тому його гравці постійно вдосконалюють технології підбору персоналу, впроваджують нові методи роботи. Яскравим прикладом є проведення з кандидатами відеоспівбесід. Не варто лякатися відеоінтерв'ю, адже найголовніше для кандидата - не хвилюватися та поводитися природно перед камерою.

Щоб не «перехвилюватися» і виглядати бездоганно, варто прислухатися до порад експертів.

Якщо ви не були попереджені про проведення відеоспівбесіди заздалегідь.

«Найголовніше - впоратися зі стресом, „страхом відеокамери“, особливо, якщо ви ще жодного разу не проходили так інтерв'ю, - говорить Лариса Лутовіна. - Згадайте, напевно у вашому домашньому відеоархіві є записи, де ви собі подобаєтеся. Швидше за все, тоді ви почували себе добре та були природні перед камерою, тому й результат вийшов відмінний. У випадку відеоспівбесіди запорука успіху - теж природність».

Ще декілька прийомів, які допоможуть почувати себе вільніше:

· попросіть вашого інтерв'юера задавати конкретні запитання: відповідати на них легше, ніж намагатися переказати власну біографію, дивлячись у вічко камери;

· поставте уявлюваного візаві прямо за штативом, і в розмові звертайтеся саме до нього - ваша розповідь буде виглядати набагато природнішою.

Якщо ви попереджені про проведення відеоспівбесіди.

1. До відеоспівбесіди потрібно готуватися з такою ж старанністю, як і до звичайного інтерв'ю. Ваш зовнішній вигляд і жестикуляція повинні бути особливо вивіреними, а манера говорити й сам тон бесіди - більш стриманими, адже камера має дивну властивість когось «любити», а когось не дуже. Тому крайнощів краще уникати - спокій допоможе вам почувати себе впевненіше в будь-якій обстановці.

2. Варто втриматися від одягу в дрібну клітку або смужку, тому що на екрані це може дати ефект муару та у глядачів запису буде неприємно рябити в очах.

3. Необхідно пам'ятати про часову обмеженість таких співбесід, тому ваші відповіді повинні бути лаконічними, чіткими та конкретними. Добре б їх заздалегідь підготувати й відрепетирувати, адже, якщо ви претендуєте на керівну позицію, буде оцінюватися не лише ваш професійний досвід, але й уміння переконувати та захоплювати своєю промовою. Як відомо, краща імпровізація - підготовлена.

4. Якщо ви знаєте, що камера вас лякає, попросіть когось з родичів «полювати» з камерою за вами протягом декількох днів. Спробуйте записати вашу презентацію, потім переглянути її й зробити для себе певні висновки. Ваша головна мета при цьому - звикнути до скляного «вічка».

5. Також можна звернутися до консультантів з підготовки до співбесіди та пройти спеціальний відеотренінг. У цьому випадку вони вкажуть на ваші помилки в поведінці та запропонують методи їхнього виправлення.

6. Під час співбесіди варто говорити за можливістю виразно, тому що не виключене деяке перекручування звуку, тому краще перестрахуватися та поводитися як при публічному виступі - не поспішати, не проковтувати слова. Темп мови може бути трохи повільнішим за звичайний, але за чіткістю вимови краще все-таки стежити.

7. Перед відеоспівбесідою варто довідатися інформацію про компанію, до якої ви хочете влаштуватися на роботу, ще раз прочитати своє резюме, щоб йому не суперечити.

«Це особливо важливо у випадку, коли інтерв'ю проводиться не в режимі онлайн, коли ви можете говорити зі своїм співрозмовником, який перебуває в іншому місці, а щоб потім бути показаним представникам компанії, - говорить Лариса Лутовіна. – Пам’ятайте, що в роботодавця в цьому випадку буде маса часу для аналізу вашої поведінці: у цьому й полягає основна відмінність відеоінтерв'ю від звичайної співбесіди».

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад